Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Pandémia znížila vlani investície nemeckých firiem do výskumu a vývoja

Policajti kontrolujú vodičov na nemecko-českom hraničnom priechode v kúpeľnom mestečku Bad Gottleuba. Foto: TASR/AP

Pokles výdavkov na výskum a vývoj zaznamenal dokonca aj farmaceutický sektor, aj keď iba mierny.

Mníchov 12. marca (TASR) - Nemecké spoločnosti znížili vlani v dôsledku pandémie investície do výskumu a vývoja. Výrazný pokles zaznamenal najmä automobilový sektor. Uviedol to tento týždeň mníchovský ekonomický inštitút Ifo.

Podľa správy Ifo, ktorú zverejnila agentúra DPA, sa podiel investícií do výskumu a vývoja na celkových tržbách znížil vo všetkých sektoroch hospodárstva, najviac však v automobilovom priemysle. Celkovo tento podiel dosiahol vlani 3,2 %, zatiaľ čo priemer za roky 2016 až 2019 predstavuje 3,5 %. V automobilovom sektore, ktorý zvyčajne investuje obrovské prostriedky do výskumu a vývoja, dosiahol podiel týchto investícií na tržbách vlani 4,8 %. Za roky 2016 - 2019 pritom predstavoval 6,9 %.

Pokles výdavkov na výskum a vývoj zaznamenal dokonca aj farmaceutický sektor, aj keď iba mierny. Podiel týchto výdavkov na tržbách dosiahol 7 %, zatiaľ čo uvádzaný trojročný priemer predstavoval 7,2 %.

Ako však povedal Klaus Wohlrabe z Ifo, napriek súčasnej kríze viaceré firmy naďalej investujú nemalé peniaze do výskumu a vývoja. Napríklad strojársky a elektrotechnický priemysel, ktoré patria ku kľúčovým exportným sektorom, udržal podiel investícií na takmer stabilnej úrovni. Trojročný priemer predstavoval 4,2 %, pričom podiel výdavkov v minulom roku dosiahol 4,1 %.

V niektorých sektoroch sa podiel investícií do výskumu a vývoja na tržbách zvýšil. Patrí k nim textilný priemysel, kde podiel týchto investícií vzrástol z 2,1 % na 4,8 %.

Celkový pokles investícií nemeckých firiem do výskumu a vývoja sa odrazil aj na počte zamestnancov pracujúcich v týchto oblastiach. Podiel zamestnancov v nemeckých podnikoch pôsobiacich vo výskume a vývoji klesol vlani na 4,2 % v porovnaní s trojročným priemerom na úrovni 4,9 %.