Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

PÁNIS: Zlaté časy svetovej ekonomiky môžu potrvať až do roku 2020

Stanislav Pánis Foto: Tablet.TV

Hosťom Richarda Kvasňovského v relácii EKONOMIKA Tu a teraz je analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Hodnota akcií amerických firiem láme rekordy. Na druhej strane paradoxne sa dolár oslabuje a od nástupu prezidenta Trumpa klesol takmer o pätinu. O dôvodoch tohto vývoja hovoril Stanislav Pánis.



Súčasné obdobie môže byť najdlhšou konjunktúrou od druhej svetovej vojny. Globálna ekonomika rýchlo rastie, dokonca nad svojim potenciálom, no inflačné tlaky v USA a v eurozóne sú malé.

„Nachádzame sa v zlatovlasom prostredí, kde centrálne banky nemusia prudko šliapať na menovú brzdu. Na obzore nie je žiadna kríza. Dobré časy budú pokračovať. Už v súčasnosti je to pre USA druhá najdlhšia rastová séria od druhej svetovej vojny. A je veľmi pravdepodobné, že konjunktúra bude najdlhšia v histórií. Počítam, že to bude pokračovať minimálne až do roku 2020,“ očakáva Pánis.

Americký dolár sa síce od začiatku oslabil voči euro o 15%, no v pozadí nie sú nejaké problémy v zámorí, ale skôr priaznivá situácia v eurozóne. „Eurozóna rastie najrýchlejšie za posedných desať rokov, teda od krízy. Na rozdielu od začiatku roka, keď bol dolár blízko parite, pominuli predovšetkým politické riziká. V žiadnej z kľúčových krajín sa nedostali k moci populisti,“ vysvetlil Pánis.