Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

V Paríži sa demonštrovalo proti plánovanej dôchodkovej reforme

Demonštrácie vo Francúzsku proti dôchodkovej reforme. Foto: TASR/AP

Ani tentoraz sa prerokúvanie tohto bodu programu nezaobišlo bez prítomnosti tisícok demonštrantov pred sídlom zákonodarného zboru.

Paríž 15. októbra (TASR) - Francúzske Národné zhromaždenie dnes pomerom hlasov 270 ku 249 schválilo v prvom čítaní návrh dôchodkovej reformy z dielne socialistov prezidenta Francoisa Hollanda.

Ani tentoraz sa prerokúvanie tohto bodu programu nezaobišlo bez prítomnosti tisícok demonštrantov pred sídlom zákonodarného zboru.

Intenzita protestov a účasť na nich však boli neporovnateľne nižšie ako pred troma rokmi, keď proti vtedajšej reforme vlády konzervatívneho prezidenta Nicolasa Sarkozyho vyšli do ulíc nielen v Paríži, ale aj ďalších francúzskych mestách milióny ľudí. Protesty vtedy sprevádzali blokády rafinérií a skladov pohonných hmôt, čo dočasne spôsobilo ich nedostatok na čerpacích staniciach. Pri zrážkach s mladistvými demonštrantami došlo dokonca k zraneniam.

Do protestov v roku 2010 sa však zapojila aj najväčšia odborová centrála CFDT, ktorá tentoraz dúfa v zlepšenie situácie cestou parlamentnej rozpravy.