Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Paríž chce byť významným centrom rastu vplyvu čínskej meny vo svete

Foto: TASR/AP

Súpermi Paríža, ako centra obchodovania s jüanom, sú teraz Londýn, Hongkong a Singapur.

Peking 26. novembra (TASR) - Francúzsky minister financií Pierre Moscovici oboznámil dnes hostiteľov so zámerom, aby sa Paríž stál európskym centrom obchodovania s čínskou menou, jüanom.

AP poznamenala, že o tejto téme sa medzi predstaviteľmi francúzskej a čínskej vlády na najvyššej úrovni diskutovalo po prvýkrát.

Moscovici novinárom povedal, že na rokovaniach zdôraznil úlohu Francúzska, ktorú by mohlo zohrať v zámere, aby sa čínska mena vo veľkom rozsahu používala vo svete. Minister na tlačovej konferencii ďalej dodal, že už v najbližších týždňoch a mesiacoch bude vidieť určitý pokrok v realizácii tohto zámeru.

Súpermi Paríža, ako centra obchodovania s jüanom, sú teraz Londýn, Hongkong a Singapur.

Námestník čínskeho ministra financií Ču Kuang-jao na tlačovej konferencii povedal, že Čína zachováva otvorený postoj v tejto záležitosti.

Francúzsky minister diskutoval v Číne o globálnych ekonomických otázkach, fiškálnej a finančnej spolupráci, obchode a investíciách. Výsledkom jeho návštevy v Pekingu bolo aj podpísanie dohody o zamedzení dvojitého zdanenia a zabráneniu daňovým únikom.