Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Parlament neodobril zmeny v zákone týkajúce sa kotolní bytových domov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Poslanci chceli z platného zákona vypustiť ustanovenie, na základe ktorého má veľká miestna tepláreň právo veta pri zámere ľudí postaviť si vlastnú kotolňu v bytových domoch.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Zákon o tepelnej energetike sa upravovať nebude. Trojica poslancov Jozef Viskupič, Eduard Heger (obaja OĽaNO-NOVA) a Karol Galek (SaS) neuspeli so svojím návrhom novely tohto zákona. Plénum Národnej rady (NR) SR ho neposunulo do druhého čítania.

Poslanci chceli z aktuálne platného zákona vypustiť ustanovenie, na základe ktorého má veľká miestna tepláreň právo veta pri zámere ľudí postaviť si vlastnú kotolňu v bytových domoch.

Podľa opozičných poslancov sú na základe tohto vlastníci bytov akoby rukojemníkmi veľkých teplárov. "V slobodnej spoločnosti je absurdné, aby akýkoľvek ekonomický subjekt mohol blokovať vznik vlastnej konkurencie," argumentoval Viskupič.

Právnu normu už poslanec predkladal niekoľkokrát aj v minulosti, v minulom roku sa pre túto problematiku obrátil na Ústavný súd SR. Do dnešného dňa na jeho verdikt čaká.