Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Partizánske ministerstvám: Zastavte pokus v Elektrárni Nováky

Na snímke elektráreň Nováky. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Zároveň žiada kompetentných, aby dôrazne prešetrili dôsledky tohto pokusu, ktorý mohol nezvratným spôsobom poškodiť zdravie občanov žijúcich na celom území regiónu horná Nitra.

Partizánske 24. februára (TASR) - Mesto Partizánske vyzýva Ministerstvo životného prostredia SR, Ministerstvo zdravotníctva SR, Ministerstvo hospodárstva SR a Slovenské elektrárne (SE), aby vykonali všetky kroky vedúce k okamžitému zastaveniu prevádzkového pokusu v treťom bloku Elektrárne Nováky (ENO3). Zároveň žiada kompetentných, aby dôrazne prešetrili dôsledky tohto pokusu, ktorý mohol nezvratným spôsobom poškodiť zdravie občanov žijúcich na celom území regiónu horná Nitra. Uznesenie s týmto znením jednomyseľne schválili na svojom rokovaní vo štvrtok (23.2.) partizánski mestskí poslanci.

Mesto, ako doplnil primátor Jozef Božik, bude žiadať, aby sa pre budúcnosť nikdy neopakovali podobné pokusy bez kontroly dosahu činnosti na životné prostredie a kvality ovzdušia. Podľa neho je ochrana zdravia a života občanov viac ako všeobecný hospodársky záujem, v ktorom pracuje Elektráreň Nováky. "Akú hodnotu má ľudské zdravie najmä v kontexte aj aktívnej politiky zamestnanosti, kde musíme držať počet zamestnancov Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) preto, aby sme to uhlie, ktoré je všeobecne považované za najmenej kvalitné, spotrebovávali na výrobu elektrickej energie z titulu ďalších zdrojov a dotácií do baní. My si to tu všetko spoločne vydýchame," zdôraznil.



Samospráva Partizánskeho v tejto súvislosti vyzýva aj ostatné samosprávy miest a obcí hornej Nitry, teda okresov Partizánske a Prievidza, aby sa k jej výzve pripojili.

Tvrdenia o zvýšení znečisťovacích látok v spojitosti s tretím blokom Elektrárne Nováky nie sú pravdivé, nárast respiračných ochorení je vo všetkých regiónoch Slovenska, najvýraznejší v Bratislavskom kraji, reagovala na výzvu pre TASR tlačová hovorkyňa HBP Adriana Siváková. "Podľa monitoringu Slovenského hydrometeorologického ústavu boli prachové častice prekročené od 25. do 31. januára, kedy bol tretí blok odstavený. V čase, keď bol v prevádzke, t.j. od 2. do 8. februára, neboli zvýšené," tvrdí.

"Pre samosprávy je pohodlnejšie poukázať mimo, na jedného vinníka, ako hľadať riešenie a zjednať nápravu s lokálnym vykurovaním vo vlastnom okolí," uviedla ďalej v reakcii hovorkyňa HBP. Spaliny zo skúšobnej prevádzky ENO3 sú podľa nej vedené cez plne funkčné odlučovače, čím je zabezpečené plnenie emisných limitov, a sú vypúšťané cez 300-metrový komín, ktorý zabezpečuje ich optimálny rozptyl a vynáša ich nad inverznú vrstvu, tým nemajú vplyv na dýchateľnú časť ovzdušia v regióne. "Objektívne výsledky potvrdzujú, že celkové emisie vypustené do ovzdušia za rok 2016, po modernizácii Elektrárne Nováky, boli mnohonásobne nižšie ako za predchádzajúci rok. Tuhé znečisťujúce látky poklesli viac ako trojnásobne, z hodnoty 510 v roku 2015 na 150 ton ročne," priblížila.

Čo najskoršie ukončenie testovania prevádzky náhradnej spaľovacej jednotky v ENO3, ktoré tam realizujú HBP, podporuje aj rezort životného prostredia. Ten ešte 14. februára vyzval prevádzkovateľa na ukončenie pokusu najneskôr do 28. februára tohto roka.

O bezodkladné zastavenie prevádzkového testovania v ENO3 požiadali HBP ešte v januári aj SE, ktoré tretí blok baniam za týmto účelom prenajali. Dôvodom kroku elektrární má byť zhoršená kvalita ovzdušia v okolí. Bane však toto neodporučili, nakoľko monitorovanie naďalej prebieha. Toto zariadenie podľa nich nespôsobuje problém znečistenia ovzdušia. Predčasným odstavením ENO3 by došlo k zmareniu celého prevádzkového pokusu, uviedla pred časom pre TASR v reakcii Siváková. Zároveň potvrdila, že pokus ukončí spoločnosť do konca tohto mesiaca. "O ďalšom postupe bude rozhodnuté až po vyhodnotení monitoringu akreditovaným laboratóriom. Je zameraný na odskúšanie nových postupov. Tie budú podkladom pre návrh rekonštrukcie bloku Elektrárne Nováky. V budúcnosti by mal byť využívaný ako náhradná spaľovacia jednotka plniaca požadované emisné parametre," dodala dnes.