Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

PODNIKATELIA: Boj s daňovými podvodmi na Slovensku je málo rozhodný

Na archívnej snímke Peter Kremský Foto: TASR/Martin Baumann

Podnikatelia by tiež uvítali plošné zavedenie online pokladníc, aby sa zamedzilo manipulácii s fiškálnymi pamäťami.

Bratislava 4. decembra (TASR) – Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) považuje boj s daňovými únikmi v Slovenskej republike za málo rozhodný a dôsledný. Napriek viacerým významným opatreniam, ktoré už boli v tejto súvislosti prijaté, pociťuje v úsilí štátu rezervy a prichádza s konkrétnymi návrhmi.

Výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský konštatoval, že boj s daňovými únikmi je veľmi široký pojem, ale na Slovensku ide najmä o podvody na dani z pridanej hodnoty (DPH), zatajovanie tržieb, optimalizáciu daňových základov, umelé znižovanie miezd cez vyplácanie v hotovosti, dohody a podobne.

Boj s daňovými podvodmi je veľmi dôležitý, pretože na Slovensku sa len napríklad na DPH vyberie o zhruba 2 miliardy eur ročne menej, ako by sa malo, čo je aj zhruba deficit štátneho rozpočtu. Napriek tomu je tento boj málo rozhodný a dôsledný,“ zhodnotil Kremský pre TASR.

Za najdôležitejšie kroky v tejto oblasti v posledných rokoch označil zavedenie elektronického kontrolného výkazu DPH, zavedenie online registračných pokladníc, boj proti karuselovým podvodom – najmä zavedenie reverse charge na niektoré tovary a zvýšenie maximálnej hranice paušálnych výdavkov živnostníkov od roku 2017.

Rezervy vidí Kremský okrem iného v zdokonalení systému výberu DPH. „Napríklad, aby sa vratky na DPH vyplácali iba na tovary, za ktoré sa predtým DPH fyzicky zaplatila, prípadne, aby sa systém reverse charge zaviedol na všetky tovary a služby, teda aby sa DPH odvádzala až pri predaji poslednému článku v reťazci,“ opísal.

PAS by tiež uvítala plošné zavedenie online pokladníc, aby sa zamedzilo manipulácii s fiškálnymi pamäťami. Presadzuje aj zjednodušenie daňového systému pre živnostníkov a malých podnikateľov, zavedenie paušálnej dane namiesto súčasnej daňovej licencie do určitej hranice ročných tržieb.

Zároveň by podľa aliancie pomohol rozhodný a dôsledný boj s daňovou kriminalitou, najmä špekulantmi prepojenými na politické špičky a oligarchov, ako aj boj s podvodnými úpadcami, ktorí využívajú umelé reštrukturalizácie a konkurzy na tunelovanie firiem, dodávateľov, veriteľov, bánk a štátu.