Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

PAS chce vládu odborníkov s podporou čo najväčšieho počtu strán

Na snímke výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský počas tlačovej konferencie, na ktorej predložila PAS niekoľko požiadaviek, ktoré by mala splniť nová slovenská vláda po parlamentných voľbách. V Bratislave 15. januára 2016 Foto: TASR - Martin Baumann

Výsledky volieb sú veľkou príležitosťou na vládu národnej zodpovednosti, ktorá by nebola zložená z politikov, ale odborníkov v danej oblasti rešpektovaných v celej spoločnosti.

Bratislava 7. marca (TASR) - Výsledky volieb sú podľa výkonného riaditeľa Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Petra Kremského veľkou príležitosťou na vládu národnej zodpovednosti, ktorá by nebola zložená z politikov, ale odborníkov v danej oblasti rešpektovaných v celej spoločnosti.

"Vláda odborníkov s podporou čo najväčšieho počtu strán by mala mať jasné reformné úlohy, silnú kontrolu zo strany parlamentu a prezidenta a mala by fungovať veľmi transparentne. Tým, že nebude obmedzená politickými hrami, môže za krátky čas dosiahnuť viac ako vláda plná kariérnych politikov. Ide najmä o reformy v oblasti súdnictva, korupcie, byrokracie, daní a odvodov," povedal pre TASR Kremský. Ak by sa podľa neho začali rýchlo uskutočňovať reformy, ekonomike by to pomohlo. "Ak však nastane zdĺhavé naťahovanie o podobu novej vlády a politická neistota, ekonomiku by to mohlo poškodiť," skonštatoval Kremský.

Vstup Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko Kremský pripisuje sklamaniu voličov z fungovania štandardných strán, parlamentu a vlády, sklamaniu z fungovania krajiny, znechuteniu zo sľubov, že politici urobia v krajine poriadok, aj strachu z neriešených problémov. Predčasné voľby sú podľa Kremského reálne, ak sa politici nebudú vedieť a chcieť dohodnúť, ak svoje predstavy a ciele uprednostnia pred záujmami Slovenska a jeho občanov. Predsedníctvo v Európskej únii v druhej polovici roka môže byť podľa výkonného riaditeľa PAS pre Slovensko veľká reklama, ale aj veľká hanba. "Práve preto by mali politici výkonnú moc odovzdať do rúk odborníkom, ktorým pôjde o dobro krajiny, nie o získavanie politického kapitálu na úkor súperov," zdôraznil Kremský.

Občania podľa neho odmietli netransparentnú a klientelistickú politiku strany Smer-SD, ktorá na Slovensku posledné štyri roky mala väčšinu v parlamente. Výrazný pokles hlasov okrem Smeru-SD zaznamenali aj strany, ktoré sa od takejto politiky jasne nedištancovali, prípadne sa k nej v minulosti aj pridávali, ako sú SDKÚ-DS, KDH alebo Most-Híd.

"Naopak, vysoký nárast hlasov zaznamenali strany, ktoré sa pred voľbami postavili proti korupcii ako SaS, OĽaNO, ale aj SNS, Sme rodina alebo ĽSNS. Hovorí to o tom, že občania majú o fungovaní štátu celkom iné predstavy ako štandardní politici a žiadajú si jeho zásadnú a radikálnu reformu. Prestali veriť, že dlhoroční politici sú toho schopní a rozhodli sa dať politickú moc v krajine do rúk pragmatikom, ktorí sľubujú radikálne a rýchle riešenia," zhodnotil Kremský.