Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dane z nehnuteľností sa v priemere držia na úrovni roku 2017

Ilustračná snímka. Foto: H1.cz s.r.o.

Podľa zistení Podnikateľskej aliancie Slovenska klesli dane z pozemkov o 0,64 % a mestá upravovali dane výnimočne.

Bratislava 31. januára (TASR) – Tento rok sa v priemere úroveň daní z nehnuteľností udržala na rovnakej úrovni ako v roku 2017. O 0,35 % sa zvýšili iba priemerné dane zo stavieb a bytové dane o 0,29 %. TASR o tom informovala Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS). Analyzovala sadzby týchto daní, ktoré schválili poslanci v konkrétnych mestách.

Podľa zistení PAS klesli dane z pozemkov o 0,64 % a mestá upravovali dane výnimočne. "Plošne stúpli dane v jedinom západoslovenskom meste Myjava o približne o 15 %," uvádza aliancia.

V Žarnovici zvýšili daň z priemyselných a ostatných stavieb, v Medzeve z domov a poľnohospodárskych stavieb a v Banskej Štiavnici zaviedli o polovicu vyššiu daň z nebytových priestorov, ak sa využívajú na podnikanie, konštatuje PAS a dodáva, že dane z pozemkov znížili v Senici, v prípade ornej pôdy a trávnatých porastov aj v Trenčíne.

Podľa zistení PAS podnikateľ zaplatí za pozemok s rozlohou 1500 štvorcových metrov (m2) a priemyselnú stavbu s 1000 m2 najviac v Púchove (6449 eur/ročne), nasleduje okres Bratislava I. (5125 eur/ročne) a Žiar nad Hronom (4442 eur/ročne). Najnižšia sadzba je v Medzeve (666 eur/ročne).

V súvislosti s daňou za byt, najvyššie dane na Slovensku sú podľa nej v bratislavskom Starom Meste, kde majiteľ zaplatí za modelový byt s garážou 63 eur ročne, čo je 2,5-krát viac, ako je slovenský priemer. V ďalších bratislavských okresoch je to 52 eur, nasledujú mestá Košice a Myjava, ktorá sa zvýšením dostala na štvrté miesto na Slovensku.