Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

PAS: Tieto politické strany by skvalitnili podnikateľské prostredie

Na snímke prezident Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Ondrej Smolár. Foto: TASR/Martin Baumann

Aliancia vo svojej analýze skúmala, do akej miery sa strany venujú reformným požiadavkám podnikateľov vo svojich volebných programoch.

Bratislava 18. februára (TASR) - V prípade účasti vo vláde po marcových parlamentných voľbách budú skvalitňovaniu podnikateľského prostredia naklonené najviac strany SaS, Most-Híd, KDH a mimoparlamentná #Sieť. Ukázala to najnovšia analýza Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS).

"Podnikateľské prostredie do značnej miery vychádza z politického rozloženia a z toho, akým spôsobom je štát spravovaný. Považujeme za dôležité dať na vedomie stranám, akú máme predstavu o tom, čo je prospešné pre podnikateľov a spätne prospešné aj pre celú krajinu," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii prezident PAS Ondrej Smolár.

Aliancia vo svojej analýze skúmala, do akej miery sa strany venujú reformným požiadavkám podnikateľov vo svojich volebných programoch. Pozrela sa aj na to, ako sa venujú odstráneniu nedostatkov a aké ponúkajú nástroje.

Druhým kritériom hodnotenia bolo odborné zázemie nevyhnutné na plnenie cieľov, doterajšie výsledky v reálnej politike a schopnosť posudzovaných politických strán spolupracovať s inými.

V celkovom hodnotení podľa PAS najlepšie obstála SaS, nasledovaná Mostom-Híd. Napriek tomu, že títo dvaja lídri majú náskok pred ďalšími dvoma, KDH a #Sieťou, očakávania podnikateľov napĺňajú iba z necelej polovice. Podľa aliancie to svedčí o nedostatočnej snahe o skvalitňovanie podnikateľského prostredia na Slovensku.

Na ďalších miestach rebríčka sa umiestnili mimoparlamentné SNS a SMK. Strany Smer-SD a OĽaNO nasledujú v hodnotení s veľkým odstupom a podnikateľov si podľa PAS všímajú len okrajovo. Navyše ich podľa aliancie možno zaradiť medzi nečitateľné strany, lebo ani mesiac pred voľbami nezverejnili vlastné podrobné programy, preto brala PAS do úvahy len ich krátke predvolebné programové zámery.

Ako ďalej vyplýva z analýzy, politické strany si vo svojich volebných programoch najviac všímajú požiadavky podnikateľov na znižovanie daní a odvodov, očisťovanie verejného života, teda posilňovanie nezávislosti a verejnej kontroly prokuratúry, polície a súdov. Okrem toho sa zameriavajú aj na zvyšovanie transparentnosti verejnej správy, odbúravanie byrokracie a všeobecné uľahčenie podnikania.

Aliancia zostavila Desatoro požiadaviek pre politikov. Podmienky v ekonomike by sa podľa nej mohli zlepšiť najmä vďaka zníženiu daní a odvodov, odbúraniu byrokracie v podnikaní, zlepšovaní podmienok na podnikanie, znižovaní verejného zadlženia, zlepšeniu vzdelávania. Taktiež je podľa PAS potrebné zefektívniť verejné služby, zvyšovať transparentnosť vo verejnom sektore, podporovať hospodársku súťaž, posilniť nezávislosť súdov a polície, či podporovať spoločný trh Európskej únie.

Aliancia okrem toho pravidelne od roku 2001 meria kvalitu podnikateľského prostredia. Ukazuje sa pritom, že sa stále nezlepšuje a politici požiadavky podnikateľov zvažujú vo svojich programoch stále nedostatočne. "Z hľadiska prieskumov, ktoré máme, dlhodobo podnikateľov najviac trápia dane a odvody, ale oveľa dôležitejšie je očisťovanie verejného života. Vymáhateľnosť práva na Slovensku je mimoriadne nízka. Ďalšia vec je korupcia a transparentnosť," doplnil člen strategickej rady PAS Ondrej Hajko.

Podľa podnikateľov by sa napríklad nemali do budúcnosti tak často meniť zákony. "Zákony sa menia tak často, že najmä malí podnikatelia s tým majú obrovské problémy, navyše ak sú zákony nekvalitne pripravené. Apelujeme na všetky politické strany, aby sa zákony, ktoré menia podnikateľské prostredie, menili v pevne stanovenom čase, aby boli zverejňované na nejakom ústrednom portáli štátnej správy a aby ich predkladatelia aj vysvetľovali," dodal Hajko.