Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Podnikanie u nás? Takto si pohoršilo Slovensko vo svetovom rebríčku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovensku sa podľa PAS stále nedarí dobiehať podnikateľsky najatraktívnejšie krajiny sveta.

Bratislava 28. júla (TASR) – V celkovom hodnotení rebríčku Superindex PAS, ktorý hodnotí krajiny sveta z hľadiska podmienok na podnikanie, skončilo Slovensko na 38. mieste, tesne za Rumunskom, Macedónskom, Portugalskom alebo Španielskom. TASR o tom informoval výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Kremský.

Najlepšie na svete sa podľa tohto rebríčka podniká už osem rokov v Singapure. Tesne za ním nasleduje Hongkong a Nový Zéland. Z európskych krajín sú najlepšie podnikateľské podmienky vo Švajčiarsku a Švédsku.

Slovensku sa podľa PAS stále nedarí dobiehať podnikateľsky najatraktívnejšie krajiny sveta. Tento rok sa jeho index mierne zvýšil o 0,12 na 78,4 bodu, prispeli k tomu najmä lepšie hodnotenia v rebríčkoch Svetového ekonomického fóra a Svetovej banky, ale aj v Indexe pociťovania korupcie od Transparency International. Výraznejšie zlepšenie indexu zabrzdil pokles v rebríčku Indexu ekonomickej slobody od Heritage Foundation. V celkovom hodnotení klesla SR o tri priečky.

Z okolitých krajín si mierne polepšili Česká republika, Poľsko aj Rakúsko, naopak Maďarsko patrí k najviac klesajúcim krajinám na svete a dostalo sa už na 48. priečku. Podnikateľské podmienky najviac zlepšili v Mozambiku, Albánsku či Maroku, pohoršili si naopak Brazília, Čile, Saudská Arábia alebo Venezuela. Tá sa nachádza na spodnej priečke vybranej stovky krajín sveta.

Podnikateľská aliancia Slovenska vytvára Superindex z údajov štyroch globálnych rebríčkov, ktoré každoročne vydávajú Svetové ekonomické fórum (WEF), Svetová banka (SB), Heritage Foundation a Transparency International. Pomocou neho PAS od roku 2010 porovnáva vývoj podnikateľského prostredia na Slovensku a v ďalších krajinách sveta.