Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Pasívne saldo agroobchodu SR ku koncu novembra dosiahlo 1,55 mld. eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Záporné saldo vývozu a dovozu sa v medziročnom porovnaní zvýšilo len pri živočíšnych výrobkoch o 9,3 %.

Bratislava 14. februára (TASR) - Saldo zahraničného obchodu SR s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v januári až novembri 2020 bolo pasívne, a to v hodnote –1,55 miliardy eur. Medziročne sa znížilo o 5,1 %. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Záporné saldo vývozu a dovozu sa podľa nej v medziročnom porovnaní zvýšilo len pri živočíšnych výrobkoch o 9,3 %. Zníženie záporného salda sa medziročne zaznamenalo pri rastlinných výrobkoch o 47,2 %, u tukov a olejov o 42,6 % a u potravín, nápojov a tabaku sa záporné saldo v porovnaní s minulým rokom znížilo o 0,4 %.

Dovoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov v januári až novembri 2020 bol v objeme 4,423 miliardy eur. V porovnaní s rokom 2019 bol dovoz agropotravinárskych výrobkov o 0,9 % vyšší.

Medziročne bol dovoz vyšší v odvetví tukov a olejov o 5,1 % a v odvetví potravín, nápojov a tabaku o 2,6 %. Pri rastlinných výrobkoch sa evidoval rovnaký dovoz ako v minulom roku. Len pri živočíšnych výrobkoch sa medziročne zaznamenal nižší dovoz o 2,0 %.

V januári až novembri 2020 sa vyviezli agropotravinárske výrobky v celkovej hodnote 2,873 miliardy eur, čo medziročne predstavuje zvýšenie o 4,5 %. V medziročnom porovnaní sa zvýšil vývoz potravín, nápojov a tabaku o 4,7 %, rastlinných výrobkov o 9,7 % a vývoz tukov a olejov sa zvýšil až o 96,2 %. Zníženie vývozu sa medziročne evidovalo len v odvetví živočíšnych výrobkov o 11,8 %.