Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

J.PAŠKA: Predčasné grécke voľby sú divadlo kvôli finančným machináciám

Jaroslav Paška Foto: FOTO TASR/Pavel Neubauer

Predčasné voľby považuje podpredseda SNS za zbytočné, lebo grécky dlh je taký veľký, že ho krajina v podmienkach súčasnej európskej menovej únie nemôže v reálnom čase splatiť.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Predčasné parlamentné voľby v Grécku sú len politickým divadlom pre európsku a grécku verejnosť na zakrytie finančných machinácií z obdobia rokov 1999-2001, koordinovaných medzi Aténami, Berlínom, Parížom a Bruselom. Tieto prerástli do vážneho a stále sa nabaľujúceho problému celej eurozóny aj Európskej únie. Tvrdí to prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Predčasné voľby považuje za zbytočné, lebo grécky dlh je taký veľký, že ho krajina v podmienkach súčasnej európskej menovej únie nemôže v reálnom čase splatiť. Pripomína, ako sa celé roky nabaľoval. Ako príklad uviedol, že Grécko už v roku 1998 dlhovalo prevažne nemeckým dôchodkovým fondom a francúzskym, či nemeckým bankám obrovské sumy, najmä za veľké investície do nákupov vojenskej techniky, ponoriek z Nemecka, helikoptér a bojových fregát z Francúzska.

Paška opätovne poukazuje na to, že Grécko bolo začlenené do eurozóny v rozpore s pravidlami EÚ a neskôr ho únia zachraňovala záchrannými balíčkami. Podľa jeho slov všetci vedeli o problémoch Grécka a napriek tomu ho do eurozóny prijali a držia v nej. Gréci dlh nikdy nesplatia, uviedol prvý podpredseda SNS. Nerozumie preto ani slovenskej vláde, ktorá podľa Pašku nebráni svoju krajinu pred dôsledkami týchto bruselských manipulácií.

Nazdáva sa, že príslušnú časť dlhov bankrotujúceho Grécka, splatných po roku 2020 vo výške 1,5 až 2,3 miliardy eur napokon v dôsledku "divného postoja vlády SR" zaplatia, ako ručitelia, naši občania, ktorí s popísanými prešpekulovanými machináciami lídrov EÚ nemajú absolútne nič spoločné.