Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Päť veľkých bánk musí v USA zaplatiť pokutu 5,6 mld. dolárov

Barclays Foto: TASR/AP

Pokutu zaplatia americké banky JPMorgan a Citigroup, britské Barclays a Royal Bank of Scotland (RBS) a švajčiarska UBS.


Washington/New York 20. mája (TASR) - Americká vláda volá päť veľkých medzinárodných bánk k zodpovednosti za manipuláciu devízových kurzov dolára a eura. Americké JPMorgan a Citigroup, britské Barclays a Royal Bank of Scotland (RBS) a švajčiarska UBS musia zaplatiť pokutu v celkovej výške 5,6 miliardy USD (5,85 miliardy eur). Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Americká ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová na dnešnej tlačovej konferencii označila postoj týchto bánk za hanebný. Všetky finančné inštitúcie museli priznať vinu z trestného činu, keďže ich zamestnanci manipulovali finančné trhy. Ich makléri, ktorí sa sami označili ako Kartel, údajne zdieľali príkazy klientov a získané informácie využili vo svoj prospech.

S odstupom najvyššiu sankciu až 1,3 miliardy USD musí britským a americkým úradom zaplatiť Barclays, nakoľko ostatné inštitúcie sa už v novembri dohodli s regulačnými úradmi v Británii, USA a vo Švajčiarsku na kompromise. Zvyšné štyri banky zaplatia americkému ministerstvu spravodlivosti 2,5 miliardy USD a Federálnemu rezervnému systému (Fed) ďalších 1,6 miliardy USD. Bank of America okrem dohodnutej sankcie musí zaplatiť ešte 205 miliónov USD. Túto pokutu neuložilo ministerstvo spravodlivosti, ale Fed, ktorý zinkasuje aj časť sankcií z rezortu spravodlivosti.

UBS je špeciálny prípad, keďže priznanie viny sa dotýka aj minulosti, ktorá banku týmto dobehla. Išlo o nelegálne dohody pri určovaní referenčnej úrokovej sadzby Libor, ktorá na celom svete ovplyvňuje transakcie v rádoch biliónov dolárov. Z kauzy okolo manipulácií devízových kurzov vyšla relatívne dobre, nakoľko s vyšetrovateľmi začala včas spolupracovať. Vďaka tomu dostala pokutu len 342 miliónov USD, no výmenou za to musela priznať vinu za manipuláciu sadzby Libor a dodatočne zaplatiť 203 miliónov USD.

Deutsche Bank sa zatiaľ na rokovaniach o vyrovnaní nezúčastňovala, keďže úrady sa chceli v prvom rade zamerať na najťažšie prípady. To však neznamená, že jej nič nehrozí. Banka je jedným z najväčších svetových hráčov na devízových trhoch a newyorský dozorný úrad DFS medzičasom začal preverovať jej obchodovanie.

Finančné trhy očakávali vysoké pokuty a podľa analytikov je najdôležitejšie práve priznanie viny, na ktorom americké úrady trvali. Inštitúcie tak oficiálne priznali, že pod ich strechou a teda aj pod ich dozorom došlo k spáchaniu trestných činov, najmä podvodov. Zatiaľ nie je jasné, do akej miery je možné začať trestné stíhanie voči určitým osobám a či vôbec.

Rozhodne nejde o prvú vysokú sankciu voči bankám, ktoré už v minulosti museli zaplatiť miliardy dolárov za úlohu pri prasknutí hypotekárnej bubliny a následnej finančnej krízy. Najnovšia séria sankcií je podstatne vyššia než 5,6 miliardy USD, keďže po spočítaní všetkých pokút za manipulácie globálneho devízového trhu v hodnote 5,3 bilióna USD zaplatia takmer deväť miliárd dolárov.