Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

PAVLIS: Doba veľkých investícií na Slovensku je za nami

Na snímke minister hospodárstva SR Pavol Pavlis počas 118. rokovania schôdze vlády SR Foto: TASR/Martin Baumann

Najchudobnejším regiónom Slovenska je dlhodobo Prešovský kraj, ktorý dosahuje len 58 % priemeru Slovenska.

Košice 25. novembra (TASR) – Obdobie veľkých investícií na Slovensku je za nami, treba sa viac zamerať na podporu malého a stredného podnikania. Uviedol to dnes v Košiciach na diskusnom fóre Hospodárskych novín (HN) HNClub minister hospodárstva SR Pavol Pavlis (Smer-SD).

„Malé a stredné podniky na Slovensku chýbajú. Je to preto, lebo väčšinou sú orientované na subdodávateľské služby pre veľké korporácie a sú závislé od jednej, dvoch zákaziek,“ povedal minister. Zdôraznil, že pre týchto podnikateľov je veľmi dôležitá stabilita prostredia. „Preto sa dnes malí a strední podnikatelia sústreďujú na stabilizáciu svojho podnikania, prepúšťajú, boja sa investovať do budúcnosti a z malých a stredných podnikov sa stávajú mikropodniky,“ doplnil.

Témou dnešného diskusného fóra HNClubu boli možnosti podnikania v regióne východného Slovenska. Ako uviedol riaditeľ pre stredné podnikanie UniCredit Bank František Doležal, štruktúra ekonomiky regiónu Košíc sa zo všetkých regiónov Slovenska relatívne najviac podobá priemeru Slovenska. Ekonomický rast v regióne však za priemerom Slovenska dlhodobo zaostáva. „Ak sa pozrieme na dôvody, nájdeme ich najmä v sektore služieb. Oproti priemeru Slovenska zaznamenali v kraji pomalší rast najmä sektory obchodu, financií a verejných služieb. V období po kríze však ekonomika kraja doplatila aj na výrazný pokles stavebníctva a priemyslu regiónu. Aj napriek tomuto krízovému poklesu bol však práve priemysel jedným z odvetví, ktoré ťahali ekonomiku Košického kraja smerom nahor,“ povedal.

Najchudobnejším regiónom Slovenska je dlhodobo Prešovský kraj, ktorý dosahuje len 58 % priemeru Slovenska. „Nevyhovujúca infraštruktúra a geografická poloha na okraji EÚ sa prejavujú v nedostatku zahraničných investícii prúdiacich do regiónu Prešova. Toto nedokáže kompenzovať ani benefit v podobe lacnej pracovnej sily,“ dodal Doležal.

Diskutujúci sa obšírne zaoberali problémom nedostatočnej prípravy absolventov stredných a vysokých škôl pre potreby zamestnávateľov. Cestu pre oživenie zamestnanosti na východnom Slovensku vidia najmä v systémových zmenách, ktoré by obsiahli skvalitnenie infraštruktúry, zmysluplnejšie investičné stimuly, skrátenie zdĺhavého procesu vybavovania povolení pre investorov a tiež skvalitnenie prípravy pracovnej sily.