Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Minister Pavlis žiada, aby NKÚ preveril Slovenské elektrárne

Jadrová elektráreň Mochovce Foto: TASR/Štefan Puškáš

Minister Pavlis podal tento návrh podľa hovorkyne Miriam Žiakovej v súvislosti s ďalším navýšením investičných nákladov a rozpočtu na projekt dostavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) žiada kontrolu v Slovenských elektrárňach. V stredu 17. septembra sa preto obrátil listom na predsedu Národnej rady (NR) SR Pavla Pašku, aby predložil parlamentu návrh uznesenia, ktorým poverí Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) na vykonanie kontroly v elektrárňach. Presnejšie kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami.

Minister Pavlis podal tento návrh podľa hovorkyne Miriam Žiakovej v súvislosti s ďalším navýšením investičných nákladov a rozpočtu na projekt dostavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce, ktorý požadujú Slovenské elektrárne. Zároveň aj v súvislosti s posunom termínov ich dostavby, a tiež aj s už uskutočnenými navýšeniami rozpočtu dostavby jadrovej elektrárne.

"Štát má záujem o vykonanie kontroly súvisiacej s finančnými prostriedkami štátu, ktorú doteraz, kým bol akcionárom Fond národného majetku (FNM), nebolo možné vykonať, keďže FNM vlastnil iba 33,99 % akcií," priblížila Žiaková. Na vykonanie kontroly bolo podľa jej slov potrebných 34 %.

"Po prevode akcií Slovenských elektrární z FNM na ministerstvo hospodárstva je možné túto kontrolu vykonať bez ohľadu na objem akcií, keďže vlastníkom akcií je už štát," dodala Žiaková. Ministerstvo zároveň vopred vylúčilo, že by táto kontrola súvisela s pripravovaným odpredajom akcií Slovenských elektrární.