Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

PAVLIS: SR a Rakúsko presadzujú myšlienku dohody TTIP medzi EÚ a USA

Na snímke Pavol Pavlis. Foto: TASR/Michal Svítok

"Myslím si, že nielen Slovensku a Rakúsku, ale celej Európe by táto dohoda mala priniesť nové investície, novú obchodnú výmenu, ale aj nové pracovné možnosti," podčiarkol Pavlis.

Bratislava 19. apríla (TASR) – Slovensko a Rakúsko v zásade presadzujú myšlienku Dohody o transatlantickom partnerstve v oblasti obchodu a investícií (TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership) medzi EÚ a USA. "Postoj Slovenska a osobne pána ministra (rakúskeho) je rovnaký, presadzujeme túto myšlienku," uviedol na margo TTIP minister hospodárstva SR Pavol Pavlis (Smer-SD) po štvrtkovom (16.4.) rokovaní so svojím rakúskym partnerom, vicekancelárom a spolkovým ministrom pre vedu, výskum a hospodárstvo Rakúskej republiky Reinholdom Mitterlehnerom.

"Myslím si, že nielen Slovensku a Rakúsku, ale celej Európe by táto dohoda mala priniesť nové investície, novú obchodnú výmenu, ale aj nové pracovné možnosti," podčiarkol Pavlis. So svojím rakúskym rezortným kolegom sa podľa svojich slov zároveň zhodli na tom, že obe strany by v prípade tém ohľadom TTIP nielen energetiky vedeli spoločne postupovať aj na európskych fórach v Bruseli.

Z dohody TTIP by podľa Mitterlehnera mohli profitovať najmä exportne-orientované krajiny, akými sú Slovensko alebo Rakúsko. "Musia však byť v poriadku, o čom sa v Rakúsku veľmi diskutuje, kvalitatívne predpoklady, akými sú vyššia transparentnosť rokovacích procesov, garancia štandardov jednotlivých krajín v oblasti potravinárskej bezpečnosti alebo služieb, ale predovšetkým bezpečnosť a záruka investícií podporená právnymi štátmi a súdmi, ktoré nesmú byť podkopávané," dodal rakúsky minister.