Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

P. PAVLIS: Nie je zatiaľ dôvod obmedzovať dodávky plynu reverzom

Na snímke minister hospodárstva SR Pavol Pavlis Foto: TASR/Martin Baumann

Internetový portál standartnews.com s odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru ITAR TASS dnes informoval, že maďarský prevádzkovateľ plynovodov FGSZ zastavil dodávky plynu na Ukrajinu.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Postoj SR v otázke dodávok plynu na Ukrajinu cez reverzný tok je štandardný. "Nemáme zatiaľ dôvod obmedzovať dodávky plynu na Ukrajinu," uviedol minister hospodárstva SR Pavol Pavlis (Smer-SD) v reakcii na informáciu, že Maďarsko zastavilo dodávky plynu cez reverzné prepojenie na Ukrajinu. Dnešné obmedzenie dodávok plynu do SR podľa neho dosiahlo okolo 18 %.

"Pri otváraní reverzu vo Vojanoch asi pred mesiacom sme povedali, že Slovensko je reálne jediná krajina, ktorá pomohla Ukrajine, čo sa týka reverzného toku a zásobovania plynom. Ten záväzok si stále plníme," konštatoval.

Zatiaľ spotreba plynu na Slovensku je podľa Pavlisa menšia ako je obmedzenie dodávok. "To znamená, že nemáme dôvod zatiaľ zastaviť dodávky plynu," poznamenal. K zastaveniu reverzu zo SR by prišlo podľa Pavlisa v tom prípade, keby boli ohrozené dodávky pre domácich spotrebiteľov. "V tomto prípade by domáca spotreba bola pre nás dôležitejšia ako Ukrajina," dodal šéf Ministerstva hospodárstva SR.

"Sme v zložitej situácii, aj k Ruskej federácii, aj k Ukrajine," reagoval v súvislosti so zastavením reverzu z Maďarska minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD).

Ako uviedol, v najbližších dňoch, v pondelok (29.9.), predstaví rezort financií SR verejnosti novú daňovú prognózu, ktorá bude podľa jeho slov dobrá. "Potvrdzujem to, čo som povedal pred dvomi týždňami: Náš makroekonomický vývoj v roku 2014 veľmi pozitívne prekvapil, napriek problémom, s ktorými sa musíme teraz potýkať. A tie problémy opäť prichádzajú zvonku. Tentoraz nám však naozaj zabrala vnútorná ekonomika," doplnil šéf Ministerstva financií SR.

Internetový portál standartnews.com s odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru ITAR TASS dnes informoval, že maďarský prevádzkovateľ plynovodov FGSZ zastavil dodávky plynu na Ukrajinu. Dôvodom je snaha o pokrytie domáceho dopytu. Firma FGSZ uviedla, že na neurčito pozastavuje dodávky plynu na Ukrajinu. Dôvodom rozhodnutia je narastajúci domáci dopyt po plyne, dodala maďarská spoločnosť. Dodávky na Ukrajinu boli prerušené vo štvrtok (25.9.) popoludní.