Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

P. CHUDÍK: Obvinenia Sme rodina pre údajné dotácie sú neopodstatnené

Peter Chudík, archívne foto. Foto: TASR - František Iván

Reagoval tak na výzvu opozičného hnutia Sme rodina, aby sa vzdal svojho mandátu poslanca parlamentu aj funkcie šéfa kraja.

Bratislava/Prešov 14. februára (TASR) - Poslanec Národnej rady (NR) SR za Smer-SD a predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík sa hlási k tomu, že je spolumajiteľom firiem 1. FVE Humenné, s.r.o. a 2. FVE Humenné, s.r.o. Nie je to podľa neho žiadna "pokútna" záležitosť. "V žiadnom prípade neporušujem zákon, keďže nie som a nikdy som ani nebol konateľom žiadnej firmy," konštatoval v stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Reagoval tak na výzvu opozičného hnutia Sme rodina, aby sa vzdal svojho mandátu poslanca parlamentu aj funkcie šéfa kraja. Dôvodom je podľa poslanca Petra Pčolinského to, že dve Chudíkove firmy majú dostať od štátu dotáciu na obnoviteľné zdroje energií vo výške takmer 11 miliónov eur v rokoch 2014 až 2026. O dotáciách rozhodol podľa poslanca Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v čase, keď mu šéfoval Jozef Holjenčík.

Podľa Chudíka sú však obvinenia v súvislosti s údajnými dotáciami pre spomínané firmy neopodstatnené. "V každom prípade nejde o dotáciu. Ide o obchodný vzťah s Východoslovenskou distribučnou spoločnosťou v súvislosti s dodávkou energie z obnoviteľných zdrojov. Nie je to nič nekalé, VSD uvedeným firmám platí tak ako ostatným fotovoltaickým elektrárňam," zdôraznil. Pripomenul, že tak ako mnohé fotovoltaické elektrárne a elektrárne na bioplyn, ani tieto firmy nedostali zaplatené za výrobu elektriny v roku 2015.

"K výzve strany Sme rodina môžem uviesť len jedno vyjadrenie: ak by som mal vzdať mandátu poslanca NR SR, čo by potom mal urobiť pán Kollár?" dodal Chudík vo svojej reakcii.