Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Pekári majú pre Vianocami veľa práce, dopyt po výrobkoch rastie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najväčší dopyt zákazníkov je pritom, okrem klasických rožkov a chleba, najmä po vianočke, vianočnom pečive a klasickom sendviči, známom ako veka.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Slováci prestávajú doma pred Vianocami piecť. Plné ruky práce tak majú pekári. Objednávky na pekárenské výrobky narastajú počas vianočných sviatkov o desiatky až stovky percent. Najväčší dopyt je po klasickom sendviči, vianočke a vianočnom pečive.

Zvýšený dopyt pekári pociťujú už začiatkom decembra, kedy sa pulty predajní a reťazcov začínajú pomaly zapĺňať vianočným tovarom. "Obdobie, kedy sa doma všetko na Vianoce pieklo, rokmi výrazne ustúpilo. Rýchle pracovné tempo spôsobilo, že ľudia si väčšinu koláčov a pečiva kúpia v obchodoch. Najväčší nápor objednávok prichádza týždeň pred Vianocami, a čím sme bližšie k Štedrému večeru či Silvestru, dopyt silnie. Dva až tri dni pred Vianocami sa objednávky zvyšujú v priemere o 100 % oproti bežnému obdobiu," priblížil člen Rady pekárov SR a podpredseda Únie priemyselných pekárov SR Vladislav Baričák.

Najväčší dopyt zákazníkov je pritom, okrem klasických rožkov a chleba, najmä po vianočke, vianočnom pečive a klasickom sendviči, známom ako veka. Najmä po sendviči vzrastá počas sviatkov dopyt až o  600 % v porovnaní s bežným obdobím v roku. Z pekárenských skladov denne odchádzajú nielen tony čerstvého pečiva, ale zároveň závinov, korpusov na laskonky, čajového pečiva či koláčikov z lineckého cesta.

Počas sviatkov sa v pekárňach pracuje nepretržite, vo dne i v noci. "Na Štedrý večer 24. decembra sú pekári v práci do obeda 12. hodiny, nakoľko do tohto času budú na Vianoce tento rok otvorené aj obchody. Do práce sa pekári späť vrátia už 26. decembra ráno. Na ďalší deň musí byť čerstvé pečivo opäť na pultoch," priblížil Baričák s tým, že pracovné tempo pekárov nepoľavuje až do Silvestra.