Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

PELLEGRINI: Testovacej diaľnici pre prepojené autá dala zelenú aj ČR

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ako Pellegrini uviedol na rokovaní, automobilový priemysel stojí na prahu obrovskej zmeny a v najbližších rokoch už nebude jeho produktom len samotné auto, ale mobilita ako taká.

Bratislava 28. marca (TASR) – Slovensko a Česká republika začnú spolupracovať na prípravnej fáze cezhraničnej testovacej dráhy pre autonómne a prepojené vozidlá. Dohodol sa na tom dnes podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) s českým ministrom dopravy Danom Ťokom na stretnutí v Prahe.

Ako Pellegrini uviedol na rokovaní, automobilový priemysel stojí na prahu obrovskej zmeny a v najbližších rokoch už nebude jeho produktom len samotné auto, ale mobilita ako taká. Čoraz väčšie percento z ceny automobilu zaberú technológie. „Krajine, ktorá sa nebude pozerať do budúcnosti, sa môže ľahko stať, že v budúcnosti jej súčasťou nebude,” zdôraznil.

Český minister dopravy poukázal na to, že Slovensko a Česko vyprodukujú ročne spolu viac automobilov ako Francúzsko. Automobilové veľmoci musia byť podľa neho lídrami aj v inováciách, medzi ktoré patrí aj technológia autonómnych a prepojených vozidiel. ČR pripravuje stavbu uzavretého okruhu pre takéto vozidlá a zároveň uvažuje o mestskom testovacom okruhu.

Pellegriniho iniciatívu vybudovať cezhraničnú dráhu, kde vozidlá musia zmeniť sieť, považuje za unikátnu v Európe a je presvedčený, že pokiaľ sa takéto testovanie neurobí medzi našimi krajinami, vznikne niekde inde.

Ťok upozornil aj na problém ČR, ktorým je nedostatok vodičov kamiónov. Prepojené kamióny by tento problém mohli vyriešiť. Budúcnosťou by bolo, že jeden vodič by mohol odviezť niekoľko navzájom digitálne prepojených kamiónov naraz.

Práce na prípravnej fáze projektu by sa mohli začať v najbližších týždňoch. Už minulý týždeň inicioval Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu v Bratislave stretnutie na najvyššej úrovni, na ktorom spoločne diskutovali zástupcovia automobilového priemyslu, telekomunikačných operátorov, univerzít a IT sektora o príprave cezhraničnej testovacej dráhy v čo najkratšom čase. Príprava testovacích dráh v SR by mala prebiehať v tomto roku a v nasledujúcich dvoch rokoch by malo byť testovanie realizované.