Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Pellegrini rokoval s EIB o budúcich finančných projektoch pre SR

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jakub Kotian

Spresnil, že EIB tento rok plánuje na Slovensku uzavrieť obchody v objeme okolo 400 miliónov eur.

Brusel/Luxemburg 25. apríla (TASR) - Európska investičná banka (EIB) má v úmysle v tomto roku preinvestovať na Slovensku okolo 400 miliónov eur. Uviedol podpredseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) po dnešnom stretnutí s najvyššími predstaviteľmi tejto európskej finančnej inštitúcie v Luxemburgu.

Vicepremiér pre TASR pripomenul, že rokoval s predsedom EIB Wernerom Hoyerom, na expertnej úrovni diskutoval s podpredsedom EIB Vazilom Hudákom a stretol sa s odborníkmi z banky, ktorí majú na starosti projekty v Slovenskej republike.

"Diskutoval som o možnostiach financovania niektorých projektov, či už verejných, alebo aj v rámci privátneho sektora, zo strany EIB," uviedol vicepremiér. Spresnil, že EIB tento rok plánuje na Slovensku uzavrieť obchody v objeme okolo 400 miliónov eur.

Pripomenul, že vlani EIB finančne podporila napríklad projekt diaľničného obchvatu D4, okolo Bratislavy, ktorý banka považuje za jednu z najúspešnejších vlaňajších transakcií v rámci EÚ.

Možná finančná podpora EIB sa podľa jeho slov môže uplatniť pri projektoch známych ako smart cities, kde slovenské mestá a obce môžu žiadať peniaze na rozvoj infraštruktúry a modernizáciu.

"Budeme sa spolu snažiť hľadať kombináciu štrukturálnych fondov s návratnými zdrojmi z EIB a na pôde Slovenského investičného holdingu pod ministerstvom financií vytvoriť platformu, kde by mestá a obce, ktoré chcú implementovať projekty typu smart cities ľahko nachádzali zdroje, ktoré by v komerčných bankách zrejme nezískali, alebo veľmi komplikovane," opísal situáciu Pellegrini.