Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pellegrini sa zameria na investície pre regióny a internet pre každého

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Napriek tomu, že nezamestnanosť na Slovensku klesá, stále podľa vicepremiéra existujú regióny, ktoré nie sú príliš atraktívne pre príchod nových investorov.

Bratislava 10. januára (TASR) – Na príchod nových investícií do menej rozvinutých regiónov, napĺňanie akčných plánov a využitie 15 miliárd eur zo štrukturálnych fondov na zvýšenie kvality života na Slovensku sa v roku 2017 zameria podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD). Zároveň odštartuje proces odstraňovania miest bez internetu a rozširovania prístupu k moderným technológiám.

Napriek tomu, že nezamestnanosť na Slovensku klesá, stále podľa vicepremiéra existujú regióny, ktoré nie sú príliš atraktívne pre príchod nových investorov. Práve preto je jednou z priorít jeho úradu cielene pomôcť menej rozvinutým regiónom, zvyšovať v nich zamestnanosť a zlepšovať kvalitu života ľudí dôsledným napĺňaním už prijatých akčných plánov.

„Jedným z hlavných zdrojov financovania rozvoja sú európske peniaze, ktoré máme k dispozícii, a práve v roku 2017 očakávam razantné a dynamické zvýšenie čerpania štrukturálnych fondov. Pre toto programové obdobie máme jedinečnú šancu v podobe 15 miliárd eur, ktoré môžu výrazne zmeniť kvalitu a celkovo obraz nášho Slovenska,“ uviedol Pellegrini.

Veľké množstvo týchto peňazí poputuje do menej rozvinutých regiónov. „Zároveň plánujeme legislatívne rozšíriť počet týchto menej rozvinutých okresov o ďalších päť, v ktorých sme identifikovali, že potrebujú špecifický prístup zo strany vlády,“ priblížil Pellegrini.

Pre kvalitu života je podľa neho dôležitá nielen infraštruktúra cestná, železničná či dopravná, ale aj digitálna.

„Som veľmi rád, že po veľmi ťažkých rokovaniach s operátormi konečne začneme proces odstraňovania bielych miest, aby na konci tohto volebného obdobia už miesto bez internetu na Slovensku neexistovalo. Prístup k internetu a moderným technológiám musia mať všetci obyvatelia Slovenska bez ohľadu na to, z ktorej časti Slovenska alebo sociálnej vrstvy pochádzajú,“ zdôraznil vicepremiér.