Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Pellegrini: V okrese Trebišov sa vytvorilo vyše 1330 pracovných miest

Na snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR Roman Hanc

Vládny regionálny príspevok v rámci AP pre okres Trebišov na roky 2016-2018 predstavuje 3,25 milióna eur.

Trebišov 4. mája (TASR) – V rámci rozvojového akčného plánu (AP) vzniklo v Trebišovskom okrese dosiaľ 1339 nových pracovných miest. Miera nezamestnanosti v okrese klesla oproti koncu roka 2015, kedy bola na úrovni 18,43 %, o 5,71 %. Informoval o tom premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) na výjazdovom zasadnutí vlády v Trebišove, ktorá hodnotila realizáciu akčného plánu pre tento okres.



"Pokles miery nezamestnanosti v okrese bol rýchlejší ako priemerný pokles nezamestnanosti na Slovensku," konštatoval predseda vlády. Podľa AP prijatého v auguste 2016 je zámerom vytvoriť do roku 2020 v okrese 1535 nových pracovných miest.

Vládny regionálny príspevok v rámci AP pre okres Trebišov na roky 2016-2018 predstavuje 3,25 milióna eur. Na projekty bolo žiadaných 2,9 milióna eur, zazmluvnených bolo dosiaľ 873.000 eur a čerpanie je na úrovni 208.000 eur, čo je z celkového objemu peňazí len 6,4 percenta.

"Rok 2018 je rokom, kedy dôjde k výraznej akcelerácii čerpania regionálneho príspevku a ja môžem garantovať, že aj v tomto okrese bude v daných termínoch regionálny príspevok vyčerpaný na 100 percent," povedal. Pripomenul, že celkovo do roku 2020 je určených na regionálny príspevok 5,8 milióna eur, pričom je možné aj jeho zvýšenie.

Primátor Trebišova Marek Čižmár ocenil záujem vlády o aktuálne problémy regiónu. V súvislosti s chýbajúcimi investormi v trebišovskom priemyselnom parku pripomenul, že tento park je zaťažený mnohými súdnymi spormi, čo má vplyv na jeho využitie. "Aj Trebišov však bude mať nového investora a túto informáciu poskytneme v dohľadnej dobe," povedal.

Premiér konštatoval, že vláda aktuálne pracuje na získaní veľkého investora pre východné Slovensko, ktorý by pomohol vytvoriť subdodávateľský reťazec v okolí novej fabriky. "Môže to byť veľmi dobrým impulzom, aby sa aj priemyselný park tu v Trebišove konečne začal napĺňať," povedal Pellegrini.

Súčasťou rokovania ministrov boli aj otázky poľnohospodárstva, uznesenie vlády sa týka podpory vykázania plôch na vinohradnícku činnosť. "Slovenská republika bude môcť hospodáriť v oblasti vinohradníctva len na tých plochách, ktoré budú do 1. 1. 2019 zapísané v danom registri. Bola by obrovská škoda, keby sme nezabojovali o čo najväčšiu výmeru, lebo klimatické podmienky prajú vinohradníckej činnosti na Slovensku," povedal premiér. Ďalšou prijatou úlohou je uprednostnenie financovania pozemkových úprav u tých poľnohospodárskych činností, ktoré sú náročné na prvotné investície, ako je zakladanie vinohradov či sadov.

Premiér na rokovaní hovoril aj problémoch s odpadmi pri osadách, kde žijú marginalizované skupiny obyvateľov. "Tlmočil som dnes veľmi otvorene kolegom ministrom a ministerkám svoj postoj a požiadal ich o hľadanie riešenia, ako sa vysporiadame s neporiadkom, ktorý vládne v okolí mnohých osád. Nebude to jednoduchá záležitosť, ale štát musí mať schopnosť vymôcť to, aby každý vo svojom okolí dodržiaval poriadok a nedevastoval našu krajinu," konštatoval.

Od najbližšieho výjazdového zasadnutia vlády v regiónoch by mali byť podľa Pellegriniho na rokovaniach prítomní aj krajskí šéfovia polície, prokuratúry a súdov. "Aby sme ako vláda mali informáciu nielen o tom, ako sa napĺňa akčný plán, ale aj o tom, aká je bezpečnostná situácia v danom regióne, ako sa vyvíja kriminalita a ako funguje súdnictvo, pretože tu máme stále čo naprávať," dodal pre novinárov.