Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rezervný fond chce Nitra využiť na financovanie investičných akcií

Vstup na Nitriansky hrad Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pod kladný hospodársky výsledok mesta sa podľa primátora J. Dvonča podpísali predovšetkým vyššie príjmy, ktoré počas vlaňajšieho roka prúdili do mestskej pokladne.

Nitra 10. apríla (TASR) – Mesto Nitra uzavrelo svoje hospodárenie v roku 2016 s prebytkom viac ako 4,2 milióny eur. Podľa slov primátora Jozefa Dvonča, bude väčšina týchto zdrojov odvedená do rezervného fondu a využitá na financovanie investičných akcií.

Pod kladný hospodársky výsledok mesta sa podľa Dvonča podpísali predovšetkým vyššie príjmy, ktoré počas vlaňajšieho roka prúdili do mestskej pokladne. „Treba povedať, že sme hospodárenie v roku 2016 začínali niekde na úrovni 51 miliónov eur a konečný účet za vlaňajšok bol vo výške okolo 60 miliónov eur. Čiže sa postupne zvyšovali príjmy a logicky aj výdavky. Poslanci schválili tvorbu rezervného fondu, ktorý v samospráve slúži hlavne na financovanie investícií,“ uviedol Dvonč.

Ako vysvetlil, mesto plánuje použiť peniaze z fondu predovšetkým na realizáciu investičných akcií, ktoré sú už dlhšiu dobu pripravované. „Máme viaceré úlohy, na ktoré musíme pripraviť finančné zdroje. Je to napríklad zriadenie materskej školy v bývalých kasárňach pod Zoborom, výstavba cintorína na sídlisku Chrenová, príprava komunikácie Wilsonova-Chmeľová, výstavba bytových domov nižšieho štandardu na Súľovskej ulici a ďalšie projekty,“ doplnil Dvonč.