Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

PepsiCo kupuje firmu Pioneer, chce expandovať v subsaharskej Afrike

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nápojový koncern uviedol, že produktové portfólio juhoafrickej firmy vhodne zapadá do jeho portfólia a navyše, Pioneer umožní firme PepsiCo expandovať v oblasti subsaharskej Afriky.

Johannesburg 19. júla (TASR) - Americká nápojová spoločnosť PepsiCo sa dohodla na prevzatí potravinárskej firmy Pioneer Food Group z Juhoafrickej republiky. Hodnota kontraktu bola stanovená na 1,7 miliardy USD (1,51 miliardy eur).

Nápojový koncern uviedol, že produktové portfólio juhoafrickej firmy vhodne zapadá do jeho portfólia a navyše, Pioneer umožní firme PepsiCo expandovať v oblasti subsaharskej Afriky. Dohoda si však ešte vyžaduje súhlas regulačných úradov.

Spoločnosť PepsiCo ponúkla za akciu firmy Pioneer 110 randov (7,03 eura), čo predstavuje druhý najväčší kontrakt pre PepsiCo od roku 2010. Ponuka zároveň výrazne zvýšila cenu akcií Pioneeru, ktorému sa v poslednom období príliš nedarilo.

Firmu Pioneer, podobne ako ďalšie potravinárske firmy, poškodzuje nižší dopyt zo strany zákazníkov, ako aj sucho, ktoré zasiahlo úrody kukurice a iných plodín. K hlavným produktom firmy patria cereálie, ale aj v mnohých ďalších spoločnosť využíva ako surovinu kukuricu. V dôsledku týchto faktorov oznámil Pioneer za 1. polrok pokles zisku.

(1 EUR = 1,1226 USD; 1 EUR = 15,6369 ZAR)