Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na to, aby ste patrili medzi 1 % najbohatších, nemusíte byť milionárom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prečítajte si, kde žije 1% najbohatších, či kedy sa človek môže rátať medzi túto elitnú skupinu.

Bratislava 31. januára (Teraz.sk) - Na Svetovom ekonomickom fóre v Davose, ktoré sa uskutočnilo minulý týždeň, sa veľa hovorilo o nerovnosti a 1% najbohatších ľudí. Toto pomenovanie evokuje obraz milionárov žijúcich na súkromných ostrovoch.

Podľa správy rozvojovej organizácie Oxfam majetok jedného percenta najbohatších ľudí na svete na budúci rok prekoná majetok zvyšných 99 %. Najnovší výskum banky Credit Suisse poukázal na to, že celkové svetové bohatstvo domácností bolo v minulom roku 263 biliónov dolárov. Ide o majetok po odčítaní dlhov, ako napríklad nesplatených hypoték.

Netreba byť milionár

Je jasné, že medzi 1% patria milionári ako Bill Gates, Warren Buffett či Mark Zuckerberg. Ale kto ešte? Podľa výskumu banky Credit Suisse je to ďalších 47 miliónov dospelých ľudí, a teda všetkých, ktorých majetok je vyšší než 798.000 dolárov (približne 705 000 eur). To môže zahŕňať aj ľudí v bohatých krajinách, ktorí sa síce nepovažujú za bohatých, no jednoducho vlastnia nehnuteľnosť alebo vyplatili časť hypotéky.

Ilustračná mapa, kde žije 1% najbohatších
Foto: Teraz.sk

Najbohatšie 1% žije:


-18 miliónov v Spojených štátoch, kde je celkovo najviac ľudí patriacich medzi 1%
-3,5 mil. vo Francúzsku
-2,9 mil. ľudí vo Veľkej Británii
-2,9 mil. v Nemecku


V Ázii sú len dve krajiny, ktoré majú viac než milión ľudí patriacich medzi 1%, a to Japonsko so štyrmi miliónmi a Čína, kde ich je 1,6 milióna.

Najväčšie zastúpenie takto bohatých ľudí má Švajčiarsko. Tu má každý desiaty švajčiarsky rezident majetok väčší než 798.000 dolárov. V praxi to znamená celkovo 800.000 ľudí žijúcich vo Švajčiarsku.

Za rozdielne ceny rovnaký luxus

Podľa štúdie má Nemecko najväčšiu ekonomiku v Európe. Napriek tomu sa server BBC domnieva, že táto štúdia má isté nedostatky. Dôvodom pre nízky počet bohatých ľudí v tejto krajine je podľa servera to, že nie každý vlastní nehnuteľnosť.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP

BBC upozorňuje aj na iné nedostatky štúdie, napríklad to, že neporovnáva rozdielne ceny. Neberie do úvahy, koľko stojí kúpiť si tovary v každej krajine – pol milióna libier môže stáť jednoizbový byt v centre Londýna, zatiaľ čo v iných krajinách si za to kúpite luxusnú rezidenciu.

Výskum taktiež nezohľadňuje príjmy, čoho dôsledkom je, že veľa dobre platených mladých ľudí, ktorí žijú v západných krajinách, môže skončiť medzi poslednými 50% bohatých. Na jednej strane preto, lebo stále splácajú svoje študentské pôžičky, na druhej môžu minúť celý svoj príjem a žiť "na vysokej nohe".