Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pestovatelia zemiakov sú s výsledkami tejto sezóny zatiaľ spokojní

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Zemiakársky zväz očakáva slušné úrody minimálne na úrovni 5-ročného priemeru a dopomohlo k tomu aj počasie, najmä na výdatné zrážky bohatý august a sčasti aj september. Zemiakov bude teda dostatok.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Slovenskí pestovatelia zemiakov sú zatiaľ spokojní s výsledkami tohtoročnej pestovateľskej sezóny. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Zemiakársky zväz Slovenska podľa nej očakáva slušné úrody minimálne na úrovni 5-ročného priemeru a dopomohlo k tomu aj počasie, najmä na výdatné zrážky bohatý august a sčasti aj september. "Znamená to, že zemiakov bude z domácej produkcie na najbližšie obdobie dostatok. Úrodu zberajú z plochy necelých 7500 hektárov (ha) s priemerným množstvom 25 ton zemiakov/ha. Na západe krajiny je to okolo 35 ton/ha, na východe asi 21 ton/ha," poznamenala.

Kvalita zemiakov momentálne podľa je slov vyhovuje, aj keď na celkový sumár za kvalitu bude mať vplyv aj samotný zber zemiakov. Rizikom môže byť suchšie počasie, pretože vtedy sú hľuzy zemiakov náchylnejšie na poškodenie počas vyorávky. Aj preto niektorí pestovatelia, aby znížili riziko poškodenia zemiakov počas vyorávania, pôdu v týchto dňoch tesne pred zberom zemiakov zavlažujú.



Úspešnú pestovateľskú sezónu však nehlásia krajiny západnej Európy. Od tamojších pestovateľov totiž prichádzajú signály, že dopestujú menšie množstvo zemiakov ako vlani a že úroda zemiakov bude najslabšia za posledné 4 roky.

"Naopak, dobrú pestovateľskú sezónu naznačujú Poliaci. Dokonca už sa najmä na východe a severe Slovenska začínajú objavovať prví obchodníci, ktorí ponúkajú na predaj lacné poľské zemiaky za asi 13 až 15 eurocentov (za kilogram). Pritom dodávateľské ceny od našich pestovateľov sú na úrovni okolo 19 až 20 eurocentov za kilogram nepraných zemiakov," informovala.

Doplnila, že predseda Zemiakarského zväzu Slovenska Viliam Bezák očakáva, že počas októbra príde ku krátkodobému cenovému prepadu, na ktorý budú mať vplyv dovezené zemiaky zo zahraničia, aj z Poľska. "Z dlhodobého hľadiska si nemyslím, že by zemiaky zo západu mali príliš skomplikovať situáciu na Slovensku. Dôležité je však hovoriť aj o tom, akú politiku zohrajú obchodné reťazce, či sa budú držať stabilných a overených dodávateľov a rovnako aj o tom, ako zareagujú veľkosklady, či budú tlačiť ceny dole a zároveň aj ovplyvňovať samotných pestovateľov, aby predávali svoju tohtoročnú úrodu za nižšie ceny," dodal predseda zväzu Bezák.