Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Peter Kažimír je siedmy najlepší v rebríčku ministrov financií v EÚ

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

V ekonomickom kritériu slovenský minister vďaka solídnemu rastu slovenského hospodárstva obsadil prvú priečku. Ale nepodarilo sa mu získať dôveru trhov,kde má predposledné, 18. miesto v kategórii.

Londýn 22. novembra (TASR) - Slovenský minister financií Peter Kažimír obsadil siedmu priečku v rebríčku rezortných kolegov z Európskej únie, ktorý každý rok zostavujú renomované hospodárske noviny Financial Times (FT).

Najlepším ministrom financií z 19 najväčších ekonomík EÚ je Wolfgang Schäuble z Nemecka. FT pri zostavovaní rebríčka hodnotia politické schopnosti ministrov, a tiež výkon ich ekonomík a dôveryhodnosť z pohľadu finančných trhov.

Britské noviny priznávajú, že pre dlhovú krízu eurozóny nebolo tento rok ľahké určiť poradie v rebríčku najlepších ministrov.

Čo sa týka ekonomického kritéria, slovenský minister Peter Kažimír vďaka solídnemu rastu slovenského hospodárstva obsadil prvú priečku. Ale nepodarilo sa mu získať dôveru trhov, o čom svedčí predposledné, 18. miesto v tejto kategórii, zatiaľ čo politické schopnosti ministra ocenili britské noviny 13. priečkou.

Po zohľadnení všetkých kritérií tak slovenský minister v celkovom hodnotení obsadil 7. miesto. Spomedzi postkomunistických štátov únie sa na lepšej, a to tretej pozícii, umiestnil len poľský minister Jacek Rostowski. Druhá priečka patrí švédskemu ministrovi Andersovi Borgovi.