Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Petícia žiada zabrániť predaju slovenskej pôdy cudzincom

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Členmi petičného výboru sú okrem Vrtochovej a Mezenskej aj Marek Baláž z Handlovej, Jozef Šolc, Iveta Kamenická a Monika Pirovits z Bratislavy.

Bratislava 10. marca (TASR) - Petíciu za záchranu slovenskej pôdy, ktorá žiada Národnú radu (NR) SR a vládu SR prijať zákony zabraňujúce odpredaj slovenskej pôdy zahraničným osobám, spustil 7. marca jej petičný výbor. TASR o tom informovala jeho členka Alexandra Vrtochová z Bratislavy. Osobou poverenou petičným výborom na komunikáciu s orgánmi verejnej správy je poslankyňa NR SR a kandidátka na funkciu prezidenta Helena Mezenská (OĽaNO).

"Zachráňme dedičstvo našich predkov pre budúcnosť našich detí. Od mája 2014 môžu zahraničné osoby skupovať slovenskú pôdu. Za občanov s tým súhlasili slovenskí politici pri vstupe do EÚ. Všetci doterajší aj súčasní politici sú zodpovední za tento stav. Slovenská pôda je podstatou štátnosti a zvrchovanosti národa," uvádza sa v texte petície.

Predaj slovenskej pôdy zahraničným subjektom je podľa petície vlastizrada. "V prípade zmeny hrozí vážne riziko, že sa cez vlastníctvo do rúk zahraničným subjektom dostanú naše najväčšie zásobárne podzemnej vody a ostatných prírodných zdrojov. My Slováci, národovci, vlastenci, príslušníci národnostných menšín žiadame NR SR a vládu, aby legálnym a zákonným spôsobom tomuto zabránili," vyzýva petícia.

"Som v petičnom výbore. Cieľ, ktorí sledujeme, je ochrániť si slovenskú pôdu na vlastnom území, aby sa nestalo to, že podobne ako sa zmocnili zahraniční privatizéri našich strategických odvetví, tak sa pomaly zmocnia aj našej slovenskej pôdy," uviedla dnes pre TASR Mezenská.

Členmi petičného výboru sú okrem Vrtochovej a Mezenskej aj Marek Baláž z Handlovej, Jozef Šolc, Iveta Kamenická a Monika Pirovits z Bratislavy.