Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Peter Mihók sa stal predsedom Svetovej komorovej federácie

Peter Mihók Foto: TASR/Michal Svítok

Peter Mihók je jediným zástupcom krajín strednej a východnej Európy, ktorý zastáva posty v najvyšších štruktúrach tak SKF, ako aj MOK so sídlom v Paríži.

Bratislava/Istanbul 14. septembra (TASR) - Predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Petra Mihóka dnes ako historicky prvého Slováka zvolili za predsedu Svetovej komorovej federácie (SKF) Medzinárodnej obchodnej komory (MOK). Ide o jedinú globálnu inštitúciu, ktorá združuje podnikateľské subjekty a obchodné komory vo svete.

Za zvolenie Petra Mihóka hlasovali na zasadnutí v Istanbule všetci členovia najvyššieho orgánu Svetovej komorovej federácie – Generálnej rady, v ktorej je 50 volených zástupcov z celého sveta. Mandát Mihóka na tomto poste je trojročný a môže sa raz opakovať. Do funkcie oficiálne nastúpi 1. januára 2013.

Svetová komorová federácia reprezentuje približne 1700 obchodných komôr – národné komory, regionálne komory aj veľké transnacionálne komory, akou je napríklad Združenie európskych obchodných komôr Eurochambres či Združenie latinskoamerických komôr.

Predseda SOPK Peter Mihók je jediným zástupcom krajín strednej a východnej Európy, ktorý zastáva posty v najvyšších štruktúrach tak SKF, ako aj MOK so sídlom v Paríži. Do konca tohto roka bude ako doteraz pôsobiť vo funkcii zastupujúceho predsedu, resp. prvého podpredsedu Svetovej komorovej federácie.

Predseda SKF zodpovedá za jej riadenie, reprezentuje ju tak v rámci Medzinárodnej obchodnej komory, ako aj navonok na medzinárodných fórach a medzinárodných konferenciách. Riadi činnosť svetových komorových kongresov, ktorý sa v roku 2013 uskutoční v katarskej Dohe. Vedie tiež rokovania s predstaviteľmi dôležitých nadnárodných zoskupení, bánk, firiem, obchodných komôr a priemyselných zväzov.