Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Petrík: Voľno pre otcov neprepláca SR ako jedna z posledných krajín EÚ

Simona Petrík, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa poslankyne Európska komisia (EK) do európskeho piliera sociálnych práv zahrnula aj hradené voľno pre otcov v minimálnom trvaní desiatich dní.

Bratislava 3. apríla (TASR) – Slovensko nemá preplácané voľno pre otcov po narodení dieťaťa ako jedna z posledných krajín Európskej únie (EÚ). Skonštatovala to nezaradená poslankyňa Simona Petrík s tým, že zákon s týmto cieľom predkladá do parlamentu už po tretí raz.

"Oteckovia si musia dnes brať voľno z práce, ktoré im potom chýba, aby pomohli mame po pôrode a strávili s bábätkom prvé dni. Sme medzi poslednými krajinami EÚ, ktoré nemajú preplácané voľno pre otcov po narodení dieťaťa. Slovenskí rodičia si zaslúžia skutočne európsku starostlivosť o svoju rodinu," podotkla Petrík s tým, že návrh na zavedenie plateného 14-dňového otcovského voľna po narodení dieťaťa predložila na schôdzu po tretí raz. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) ho podľa nej sľuboval už pred dvoma rokmi.

Podľa poslankyne Európska komisia (EK) do európskeho piliera sociálnych práv zahrnula aj hradené voľno pre otcov v minimálnom trvaní desiatich dní. "Smernica EÚ o rovnováhe medzi súkromným životom a prácou je iba krok od zavedenia do praxe a v apríli by mala vojsť do platnosti. Smernica bude záväzná pre všetky členské štáty EÚ vrátane Slovenska," poznamenala s tým, že krajiny Únie budú toto opatrenie musieť transponovať do svojej legislatívy.