Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Tržby Peugeot Citroën v 3. kvartáli klesli o 3,7%

Foto: TASR/AP

PSA Peugeot Citroën v júli oznámil, že vzhľadom na zhoršenie predaja osobných automobilov v Európe prepustí tisícky pracovníkov.

Paríž 23. októbra (TASR) - Tržby francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën aj v 3. kvartáli 2013 klesli. Na príčine je slabý odbyt áut na európskom trhu a tiež prerušenie výroby pre štrajky zamestnancov, ktorým sa nepáči, že firma sa chystá zrušiť zhruba 8000 pracovných miest vo Francúzsku. Informovali o tom agentúra AP a RTTNews.

Podľa údajov francúzskej spoločnosti jej tržby za obdobie júl-september 2013 klesli medziročne o 3,7 % na 12,1 miliardy eur. Z toho príjmy automobilovej divízie sa v dôsledku negatívnych kurzových vplyvov a ekonomických problémov krajín na juhu Európy, ktoré sú kľúčovým trhom pre Peugeot Citroën, v 3. kvartáli znížili o 5,8 % na 8 miliárd eur. No zároveň tržby dcérskej spoločnosti Faurecia Intérieurs Industries, ktorá vyrába autokomponenty, v sledovanom období vzrástli o 0,8 % na 4,1 miliardy eur.

Za prvých deväť mesiacov roka sa tržby automobilovej divízie Peugeot Citroën znížili o 7 % na 26,7 miliardy eur a za prvý polrok vykázala prevádzkovú stratu 510 miliónov eur. Francúzska vláda poskytla koncernu štátnu pomoc vo výške 572 miliónov eur. Firma musela zároveň predať viaceré aktíva, aby získala financie na reštrukturalizáciu.

PSA Peugeot Citroën v júli oznámil, že vzhľadom na zhoršenie predaja osobných automobilov v Európe prepustí tisícky pracovníkov. Najviac pracovných miest stratia závody v Aulnay-sous-Bois pri Paríži a v Rennes.

V Aulnay-sous-Bois sa montáž vozidiel v roku 2014 zastaví. Teraz tam pracuje 3000 ľudí. V Rennes v Bretónsku by malo prísť o prácu 1400 z celkového poctu 5600 zamestnancov. Ďalších zhruba 3600 pracovných miest chce automobilka zrušiť vo svojich nevýrobných pobočkách a kanceláriách vo viacerých mestách Francúzska.