Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Peugeot zostane francúzskou firmou, vyhlásil minister Montebourg

Foto: TASR/AP

Peugeot, ktorý je pre pokles odbytu nútený znižovať výrobnú kapacitu a prepúšťať, predal vlani americkému koncernu General Motors časť podielu za miliardu eur.

Paríž 22. októbra (TASR) - Automobilka PSA Peugeot Citroën zostane francúzskou firmou.

Vyhlásil to dnes francúzsky minister priemyslu Arnaud Montebourg pre noviny Le Parisien v reakcii na správy, že stratová automobilka rokuje s čínskou spoločnosťou Dongfeng a francúzskou vládou o zvýšení kapitálu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa zdrojov, ktoré nechceli byť menované, Peugeot v snahe získať kapitál uvažuje aj o dohode s čínskou štátnou firmou Dongfeng Motor. Tá by mu mohla poskytnúť 1,5 miliardy eur a rovnakú sumu by do automobilky vložila aj francúzska vláda. Na oplátku by získali 20 až 30-% podiel v automobilke.

Rodina Peugeotovcov, ktorá vlastní 25,4-% podiel a 38,1 % hlasovacích práv, by tak stratila kontrolu nad automobilkou.

"PSA zostane francúzskou firmou," povedal Montebourg v rozhovore pre Le Parisien. Na otázku, či to znamená nie čínskym investíciám však odpovedal: "To som nepovedal. Hovorím iba, že firma zostane vo Francúzsku a bude naďalej francúzska."

Peugeot potvrdil, že skúma možnosti nových priemyselných a obchodných projektov s rôznymi partnermi, ale ďalšie podrobnosti automobilka neposkytla a nepotvrdila ani správy, že rokuje o zvýšení kapitálu.

Peugeot, ktorý je pre pokles odbytu nútený znižovať výrobnú kapacitu a prepúšťať, predal vlani americkému koncernu General Motors (GM) časť podielu za 1 miliardu eur, aby zvýšil svoj kapitál.