Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Peugeot a Mitsubishi dočasne zastavia výrobu v Rusku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ruský trh sa pritom mal v tomto desaťročí dostať na prvé miesto v rebríčku európskych automobilových trhov.

Moskva 27. marca (TASR) - Spoločnosť PCMA Rus, spoločný ruský podnik francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën a japonskej Mitsubishi Motors, dočasne zastaví výrobu a zruší 100 pracovných miest v závode Kaluga južne od Moskvy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dôvodom je výrazný pokles predaja áut v Rusku po páde jeho ekonomiky. Ruský trh sa pritom mal v tomto desaťročí dostať na prvé miesto v rebríčku európskych automobilových trhov, no namiesto toho zápasí s prudký poklesom. Dôvodom sú hospodárske problémy a prepad kurzu rubľa v dôsledku zníženia cien ropy a medzinárodných sankcií proti Rusku za anexiu Krymu a podporu separatistov na východe Ukrajiny.

Spoločnosť PricewaterhouseCoopers odhaduje, že predaj áut na ruskom trhu sa tento rok prepadne až o 35 %. Automobilky, ktoré v krajine pôsobia, preto znižujú svoju produkciu.

Aj PCMA Rus chce od 27. apríla do 10. júla zastaviť výrobu modelov Citroën C4 Sedan a Peugeot 408 a od 2. apríla do 12. mája zastaví produkciu športovo-úžitkových vozidiel (SUV) Mitsubishi Outlander a Pajero Sport v ruskej Kaluge.

Peugeot vlastní v ruskom závode 70-% podiel a zvyšných 30 % patrí Mitsubishi. Prvé vozidlá zišli z výrobnej linky v Kaluge v roku 2012.