Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Philippe: Budúcoročný rozpočtový deficit Francúzska bude asi 3,2 % HDP

Francúzsky premiér Édouard Philippe. Foto: TASR/AP

Dôvodom sú najnovšie ústupky francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po násilných protivládnych protestoch takzvaných žltých viest proti zvyšovaniu životných nákladov.

Paríž 17. decembra (TASR) - Francúzsko pravdepodobne v budúcom roku prekročí limit v oblasti rozpočtového deficitu stanovený Európskou úniou na úrovni 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Povedal to v rozhovore pre denník Les Echos francúzsky premiér Édouard Philippe.

Ako uviedol pre Les Echos, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters, vláda očakáva, že rozpočtový schodok dosiahne v budúcom roku okolo 3,2 % HDP. Dôvodom sú najnovšie ústupky francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po násilných protivládnych protestoch takzvaných žltých viest proti zvyšovaniu životných nákladov.

Macron v úsilí zastaviť rozmáhajúce sa protesty spojené s pouličnými nepokojmi prisľúbil niektoré opatrenia na zlepšenie finančnej situácie chudobnejších vrstiev obyvateľstva. Súčasťou opatrení je zvýšenie minimálnej mzdy a zníženie daňovej záťaže väčšiny dôchodcov. Tie však budú stáť okolo 10 miliárd eur, čo sa odrazí aj na výške rozpočtového deficitu. Pred oznámením ústupkov plánovalo Francúzsko na budúci rok rozpočet so schodkom 2,8 % HDP.

Na francúzske prekročenie limitu teraz poukazujú predstavitelia talianskej vlády, ktorí sú v spore s Európskou komisiou za vlastný budúcoročný rozpočet. Talianska vláda pôvodne poslala do Bruselu návrh rozpočtu počítajúceho s deficitom 2,4 % HDP, čo bol trikrát vyšší schodok, než predpokladala predchádzajúca vláda, ktorá sa s EÚ dohodla na znižovaní dlhu. Európska komisia návrh Talianska odmietla, čo urobila prvýkrát v histórii EÚ.

Vzhľadom na zvýšenie výdavkov vo Francúzsku podpredseda talianskej vlády Luigi Di Maio dal minulý týždeň najavo, že Európsku komisiu "by mali rovnako ako talianske znepokojovať aj francúzske rozpočtové plány". Komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici ale na to reagoval, že francúzske prekročenie limitu bude možné tolerovať, ak pôjde iba o dočasnú záležitosť.