Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ryanair pre štrajk zruší 150 stredajších letov z a do Nemecka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minulý mesiac piloti írskej spoločnosti Ryanair z viacerých európskych krajín vyhlásili štrajk, ktorý prinútil vedenie najväčších nízkonákladových aerolínií zrušiť 400 letov.  

Berlín 11. septembra (TASR) - Írske nízkonákladové aerolínie Ryanair zrušili 150 zo 400 stredajších (12. 9.) letov z a do Nemecka. Dôvodom je štrajk pilotov a palubného personálu, uviedol šéf marketingu leteckej spoločnosti Kenny Jacobs.

Štrajk organizujú odborové organizácie Vereinigung Cockpit(VC) a Verdi a odhaduje sa, že sa ho zúčastní väčšina zo 400 nemeckých pilotov Ryanairu a z 1000 zamestnancov palubného personálu, uviedol hovorca VC.

Odbory totiž nepovažujú ponuku Ryanairu týkajúcu sa zvýšenia miezd a zlepšenia pracovných podmienok za dostačujúcu. Naopak, podľa aerolínií nie je dôvod na štrajk, ktorý sa začne v stredu skoro ráno o 3. h SELČ, keďže odborárom ponúkli lepšie zmluvy a mzdy.

Odborová organizácia vyzvala pilotov, aby sa pridali k štrajku, ktorý sa začína v stredu skoro ráno o 3. h SELČ. K výzve sa pripojil aj odborový zväz ver.di, ktorý zastupuje palubný personál.      

Odborári oznámili štrajk v pondelok (10.9.) večer. Spoločnosť Ryanair v utorok naliehala na pilotov, aby nastúpili do práce s argumentom, že im už ponúkli lepšie zmluvy a mzdy, preto nie je dôvod na ďalšie rušenie letov.

Minulý mesiac piloti írskej spoločnosti Ryanair z viacerých európskych krajín vyhlásili štrajk, ktorý prinútil vedenie najväčších nízkonákladových aerolínií zrušiť 400 letov.      

Ryanair uviedol, že sa pokúsi uskutočniť všetky lety v Nemecku podľa letového poriadku, ale zároveň ponúkol cestujúcim možnosť presunúť si bez poplatku lety na iný deň medzi štvrtkom a nedeľou (13. a 16.9.). Vedenie leteckej spoločnosti ostro kritizovalo plánovaný štrajk a upozornilo, že "spôsobí len škody Ryanairu a jeho základniam v Nemecku, čo môže viesť k zníženiu počtu lietadiel a pracovných miest počas zimnej sezóny na nemeckom trhu".

Nadchádzajúci štrajk bude prvou spoločnou akciou pilotov a palubných sprievodcov írskych aerolínií v Nemecku. Uviedol to hovorca Vereinigung Cockpit Markus Wahl. Ryanair zamestnáva v Nemecku zhruba 400 pilotov a 1000 palubných sprievodcov. Väčšina z nich by mohla vstúpiť do štrajku, dodal.

Nemecké lietadlá predstavujú približne jednu desatinu flotily Ryanairu.

V auguste čelili aerolínie štrajkom pilotov a palubných sprievodcov v Taliansku, Portugalsku, Španielsku, Belgicku, Švédsku, Holandsku a Nemecku. Aerolíniám sa nedávno podarilo dosiahnuť dohodu s írskym zväzom pilotov a aj talianska asociácia pilotov ANPAC pred dvoma týždňami hlasovala za schválenie kolektívnej zmluvy.