Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pivovar Budvar zaznamenal v roku 2015 rekord v produkcii aj exporte

Ilustračná foto Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

V roku 2015 uvaril pivovar viac než 1,6 milióna hektolitrov piva, čo predstavuje medziročný rast takmer o 10 %.

Praha 7. januára (TASR) - Českej pivovarníckej spoločnosti Budějovický Budvar sa vlani podarilo prekonať aj úspešné výsledky z roku 2014. Pivovar uvaril rekordné množstvo piva a dosiahol aj najvyšší export v 120-ročnej histórii. Výrazne vzrástli tiež tržby. Informoval o tom server iDNES.cz.

"Za posledných 10 rokov sa produkcia zvýšila o 39 %. V roku 2015 uvaril pivovar viac než 1,6 milióna hektolitrov piva, čo predstavuje medziročný rast takmer o 10 %," uviedol hovorca Budvaru Petr Samec.

Export sa medziročne zvýšil o vyše 10 %, keď do 73 krajín putovalo takmer 900.000 hektolitrov piva. Spoločnosti sa darilo aj na domácom trhu, kde pivovar zvýšil predaj o 9 %. Tržby podniku minulý rok vzrástli o 8 % a prekročili hodnotu 2,55 miliardy Kč (94,34 milióna eur).

Podľa obchodného riaditeľa Budějovického Budvaru Roberta Chrta je pozitívnou správou najmä rastúci export. "V našich najdôležitejších exportných krajinách - v Nemecku a na Slovensku - sme predali historicky najvyššie objemy piva," povedal Chrt. Na trhoch ako Taliansko, Kanada a Švédsko zaznamenala spoločnosť dvojciferný rast a vstúpila aj na nové trhy, ako sú napríklad Egypt, Mali alebo Niger. Podľa očakávania sa jej príliš nedarilo v Rusku a na Ukrajine, no tento prepad dokázala eliminovať v iných krajinách.