Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Budějovický Budvar predal vlani 1,6 mil. hl piva, najviac v histórii

Budvar Foto: TASR/AP

Produkcia pivovaru sa tak priblížila k výrobným aj logistickým hraniciam.

Praha 21. júla (TASR) - Budějovický Budvar investuje v budúcich štyroch rokoch do svojho rozvoja 1,5 miliardy Kč (55,5 milióna eur). Reaguje tak na hospodárske výsledky, keď v minulom roku predal viac než 1,6 milióna hektolitrov piva, čo je najviac v jeho histórii. Produkcia pivovaru sa tak priblížila k výrobným aj logistickým hraniciam. Informoval o tom server novinky.cz.

Ako uviedli zástupcovia podniku na dnešnej tlačovej konferencii v Českých Budějoviciach, výsledky z minulého roka prekonali očakávania. "Výkony dosiahli 2,47 miliardy Kč, čo je medziročne o 5,6 % viac. Zisk pred zdanením medziročne vzrástol takmer o 14 % na približne 350 miliónov Kč," povedal ekonomický riaditeľ Budvaru Petr Žáček.

Väčšiu časť svojej produkcie predá pivovar na zahraničných trhoch. Jeho podiel na celkovom exporte Českej republiky predstavoval vlani 21,7 %. Minulý rok predal v zahraničí približne 898.000 hektolitrov piva, zatiaľ čo v Česku to bolo zhruba 703.000 hektolitrov.

Na jednotlivca však spotreba piva v Česku klesá. "V poslednom období ročná spotreba piva na osobu klesla. Vlani to bolo 143 litrov, pritom v minulosti toto číslo dosahovalo až 160 litrov," a ako uviedol obchodný riaditeľ pivovaru Robert Chrt, dá sa očakávať, že tento trend bude pokračovať.