Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

P.Kažimír: Požiadavky MMF voči Grécku nie sú témou dnešnej Euroskupiny

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír. Bratislava, 2. januára 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem pred zasadnutia ministrov financií členských štátov ocenil reformné opatrenia gréckej vlády.

Brusel 24. mája (TASR) - Euroskupina, ministri financií eurozóny, na dnešných rokovaniach v Bruseli určite nie je pripravená na rozhovory o požiadavkách Medzinárodného menového fondu (MMF) týkajúce sa udržateľnosti gréckeho štátneho dlhu. Uviedol to minister financií SR Peter Kažimír po príchode na rokovanie.

Na otázku, ako vníma tlak zo strany MMF na "zjemnenie" až odpis gréckeho dlhu, Kažimír upozornil, že táto téma dnes nemôže byť na stole Euroskupiny.

"Nie sme pripravení na takýto typ rozhovoru. Urobilo sa veľmi veľa a v tejto situácii by sa nemalo Grécko stať rukojemníkom sporov medzi inštitúciami," uviedol Kažimír s odkazom na nezhody medzi dvoma hlavnými veriteľmi Grécka - MMF a EÚ, keď MMF požaduje odpis gréckeho dlhu, čo z krajín eurozóny odmieta predovšetkým Nemecko.

Kažimír v tejto súvislosti priznal, že "tam máme už niekoľko mesiacov studenú vojnu". Podľa jeho slov sa hlavne medzinárodný fond bude musieť rozhodnúť, či chce byť aj naďalej veriteľom Grécka.

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem pred začatím zasadnutia ministrov ocenil nové úsporné a reformné opatrenia gréckej vlády a zároveň odkázal, že si nevie predstaviť situáciu, že by sa MMF už nezúčastňoval na programoch pomoci pre Grécko, lebo bez MMF "nemožno ďalej pokračovať". Dijsselbloem vyjadril nádej, že sa obom skupinám podarí dospieť k dohode, aj keď odpis časti dlhu pre Grécko je pre Euroskupinu zrejme nepriechodná záležitosť.

Aj Kažimír poukázal na to, že Atény "urobili veľa", aj preto sú dnes krajiny eurozóny blízko k tomu, aby pri odstránení niektorých nedostatkov boli schopné rozhodnúť o uvoľnení ďalšej tranže z tretieho záchranného balíka pre Grécko. V hre je 9 až 11 miliárd eur.