Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

P.Kažimír rokoval v Paríži o otázkach budúcnosti Únie a eurozóny

Na archívnej snímke minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR - Andrej Galica

Slovensko a Francúzsko sa zhodujú na potrebe pokračujúcej integrácie, ekonomickej aj fiškálnej, pričom ju považujú za základný predpoklad posilňovania ekonomík členských krajín.

Bratislava/Paríž 28. júla (TASR) - Slovensko a Francúzsko sa zhodujú na potrebe dobudovania "architektúry" eurozóny, ako aj na pokračujúcej integrácii. Zhodli sa na tom spoločne minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) so svojím francúzskym kolegom Brunom Le Mairom na dnešnom stretnutí v Paríži, kde diskutovali o otázkach budúcnosti Európskej únie (EÚ) a eurozóny.

Slovensko a Francúzsko sa zhodujú na potrebe pokračujúcej integrácie, ekonomickej aj fiškálnej, pričom ju považujú za základný predpoklad posilňovania ekonomík členských krajín. Prehlbovanie spolupráce je podľa ministrov nevyhnutnosťou pre lepšie a efektívnejšie zvládanie možných budúcich kríz.

Minister Kažimír tiež vyzdvihol aktivity Francúzska a Nemecka, ktorí spoločne pracujú na stratégii pre EÚ a eurozónu. "Zachovávať súčasné status quo nie je riešením a necháva to Európu zraniteľnú," uviedol v správe pre médiá minister Kažimír.

Ministerstvo skonštatovalo, že od skončenia krízy bolo prijatých a implementovaných viacero systémovo dôležitých zmien, ktoré prispeli k oživeniu európskych ekonomík a posilneniu bankového sektora a je potrebné pokračovať týmto smerom.

Ministri hovorili o potrebe pracovať na nástrojoch zabezpečujúcich fiškálnu disciplínu na jednej strane a stabilizáciu v prípade potreby na strane druhej. Sem spadá aj diskusia o tom, čo a ako ďalej s Európskym stabilizačným mechanizmom, ktorý je vnímaný ako kandidát pre vytvorenie európskej formy Medzinárodného menového fondu.