Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Potravinári odsudzujú uvedenie kontaminovaného mäsa na trh

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Potravinárska komora Slovenska pripomína, že v SR platia prísne hygienické predpisy výroby potravín, v mnohých ohľadoch prísnejšie ako v ostatných členských štátoch EÚ.

Bratislava 22. marca (TASR) - Potravinárska komora Slovenska (PKS) dôrazne odsudzuje praktiky, na aké poukázala Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR v súvislosti s brazílskym mäsom. Riziko uvádzania kontaminovaných potravín na slovenský trh sa osobitne týka potravín dovážaných z krajín s odlišnými hygienickými a veterinárnymi štandardami. Uviedla to dnes riaditeľka PKS Jarmila Halgašová.

Kauza brazílskeho mäsa a jej mimoriadny rozsah zahŕňajúci okamžité zatvorenie viac ako dvadsiatich brazílskych mraziarenských závodov a obvinenie desiatok veterinárnych inšpektorov z korupčného správania ukazuje podľa nej na vážne systémové riziko týkajúce sa zdravotnej neškodnosti potravín pochádzajúcich z krajín Južnej Ameriky.

Pripomenula, že na Slovensku platia prísne hygienické predpisy týkajúce sa výroby potravín, v mnohých ohľadoch prísnejšie ako v ostatných členských štátoch EÚ. Aj preto je podobný škandál týkajúci sa slovenských potravín nepravdepodobný. Je však potrebné zabezpečiť, aby sa rizikové potraviny nedostávali na slovenský trh na základe platných alebo pripravovaných medzinárodných obchodných dohôd uľahčujúcich dovoz potravín zo zahraničia, napríklad na základe dohody CETA či TTIP.

PKS podľa nej upozorňuje na pokračujúce rokovania o dohode o voľnom obchode medzi EÚ a krajinami juhoamerického obchodného zoskupenia MERCOSUR, ktorého je Brazília najdôležitejším členom. Jednou z kľúčových požiadaviek krajín tohto zoskupenia v rámci rokovania je otvorenie trhu EÚ pre dovoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov z bloku MERCOSUR. Rokovania o tejto dohode o voľnom obchode pritom naposledy začiatkom februára explicitne podporila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Potravinárska komora Slovenska preto v súvislosti s aktuálnou kauzou brazílskeho mäsa a vzhľadom na odlišné hygienické a veterinárne štandardy v juhoamerických krajinách v porovnaní s európskou legislatívou považuje za žiaduce dosiahnuť, aby kapitola týkajúca sa dovozu poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov do EÚ bola z pripravovanej dohody o voľnom obchode s krajinami MERCOSUR vyňatá.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v utorok 21. marca informovalo, že prostredníctvom ŠVPS odštartovalo rozsiahle kontroly zamerané na všetky živočíšne produkty vyrobené v Brazílii a predávané na Slovensku. Dôvodom je vážne podozrenie z podvodov na mäse dovážanom do EÚ, ktoré bolo spracované po záruke a napadnuté salmonelózou.

Predmetom cielených kontrol je podľa MPRV monitorovanie, či sa na slovenskom trhu nachádzajú produkty živočíšneho pôvodu vyrobené v Brazílii a ich odber na laboratórne vyšetrenie. Maloobchody musia pozastaviť predaj brazílskeho mäsa až do vykonania laboratórnych vyšetrení. Cielené kontroly sa budú vykonávať až do odvolania.

Mäsový škandál v Brazílii podľa rezortu pôdohospodárstva nemá obdobu. Brazília je pritom najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky, ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta. Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 mraziarenských závodov a obvinenie 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou. Domáci spracovatelia a vývozcovia roky predávali pokazené hovädzie a hydinové mäso, polícia okamžite uzavrela tri fabriky.