Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ak bude jasný plán, rezort financií chce oddlžiť zdravotníctvo

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR - Michal Svítok

Revízia výdavkov v rámci projektu Hodnota za peniaze v zdravotníctve sa už začala.

Bratislava 3. mája (TASR) - Ak ministerstvo zdravotníctva na čele s Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD) predloží dôveryhodný plán efektívnejšieho fungovania rezortu, ministerstvo financií je pripravené hovoriť o jeho postupnom oddlžení. V diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo to uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"Ja ako minister financií hovorím, a myslím že v tom mám zhodu aj s ministrom Druckerom, že nemôžeme oddlžovať, použiť verejné zdroje, pokiaľ nepresvedčíme verejnosť, že to má zmysel. To znamená, že sa predloží jasný scenár, že to má svoju koncovku, ktorá končí v čiernych číslach. Teda nie v nekonečných stratách," argumentoval Kažimír.

Minister zdravotníctva podľa neho dostal voľné ruky, aby si postavil vlastný tím, s ktorým sa bude venovať kľúčovým témam rezortu. "Minister Drucker robí jasné kroky, ktorými si chce získať dôveryhodnosť, to sú rozhodnutia v personálnej oblasti. Ako kolega z rezortu financií čakám na jasný finančný plán," podčiarkol.

Čoskoro sa začnú rokovania o štátnom rozpočte na budúci rok, v rámci ktorých sa bude diskutovať aj o tradičnej téme, teda či je v rezorte peňazí dosť alebo málo. "My si roky myslíme, že peňazí je relatívne dosť, ale že máme (problémové) oblasti, napríklad predpisovanie liekov, kde sme o jednu tretinu vyššie ako v ČR. Čo sú stovky miliónov eur, ktoré skončia na jednej strane vo vreckách farmaceutických firiem a na druhej strane v smetných košoch našich pacientov," doplnil Kažimír.

Revízia výdavkov v rámci projektu Hodnota za peniaze v zdravotníctve sa už začala. Prvé výsledky by mali byť v lete, najprv budú k dispozícii manažmentu rezortu. "Cieľom nie je nejaké divadlo pre verejnosť, pre médiá. Kľúčové je získať vnútorné zdroje na to, aby sme tie peniaze vedeli použiť lepšie," vysvetlil minister financií. Takto by sa mohli získať napríklad zdroje na výstavbu novej nemocnice v Bratislave aj ďalších krajských mestách. "Chceme na to nájsť peniaze, ale v prvom rade v rezorte zdravotníctva," dodal Kažimír.

Drucker cez víkend v Sobotných dialógoch RTVS konštatoval, že by chcel oddlžovať nemocnice. S ministerstvom financií už pripravuje rámec, akou formou k tomu pristúpiť. Otázka však podľa neho je, čo bude na druhý deň, ak sa dlhy nemocníc splatia. Chce sa bližšie pozrieť na to, prečo nemocnice dlhy tvoria. "A opäť to nie je iba zlodejina, ale je to iba o nejakej miere neefektivity," povedal. Nemocnice sa v minulosti oddlžovali trikrát. Ich súčasný dlh presahuje pol miliardy eur.