Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Plánovanie nástupníctva – hrozba alebo nutnosť

Foto: HR Development Academy

Plánovanie nástupníctva je veľmi citlivá téma, ktorá rozdeľuje tak manažmenty v mnohých firmách, ako aj komunitu odborníkov z radov HR.

Bratislava 3. decembra (OTS) - Ak váš CEO náhle dostane infarkt, viete, kto prevezme riadenie? Čo keď sú vaši vrcholoví manažéri odlákaní do inej firmy? Máte ďalšiu generáciu vodcov pripravených plniť ich úlohy? Ak nie, môžete skončiť bez top manažmentu — alebo horšie, nedostatočne kvalifikovaní ľudia sa dostanú do vedúcich pozícií, pretože nie je nikto vhodnejší na prevzatie danej role.

Jediný spôsob, ako znížiť možnosť straty vedenia je cez stabilné programy plánovania nástupníctva, ktoré identifikujú a podporujú ďalšiu generáciu vodcov prostredníctvom rozvoja, školení a odovzdávania znalostí tak, aby boli pripravení prevziať kormidlo, keď príde čas. Štúdia z poradenskej spoločnosti Booz Allen Hamilton pred niekoľkými rokmi prišli k záveru, že "riaditelia vymenovaní zvnútra spoločnosti majú tendenciu prekonať outsiderov". Stále však mnoho organizácií má problémy zmeniť svoje plány zo statických , povinných zoznamov na „živý“ proces so skutočnými fungujúcimi výsledkami.

"Každá spoločnosť má plány nástupníctva," hovorí David Larcker, profesor na Stanfordskej univerzite. "Otázka, ktorú si musíte položiť je," bude to fungovať? "

Často je bežné, že sa na danú pozíciu berú ľudia, bez ohľadu na ďalší rast. Výsledkom je, že veľmi často sa na riadiace pozície dostanú ľudia „zvonku“ a nie vždy to funguje. Tak, ako mnohé štúdie dokazujú, je dôležité, aby ľudia mali čas sa s firmou zrásť a stať sa jej súčasťou. Tým sa vytvára lojalita a znalosť prostredia. Na druhej strane je nutné si uvedomiť, že nie je možné a ani vhodné vytvoriť systém, kde existuje iba nástupníctvo zvnútra. Nové myšlienky, skúsenosti a iné pohľady na vec sú tiež hodnotou, ktorú nesmieme opomínať.
Foto: HR Development Academy

Pre mňa je dôležité, aby dobre nastavené plánovanie nástupníctva a dobre nastavený nábor fungovali ruka v ruke. Nábor talentov, ich rozvoj a následné uplatnenie v plánoch nástupníctva.

Plánovanie nástupníctva – hrozba alebo cieľ?“ bude jednou z tém workshopu Talent manažment a plánovanie nástupníctva od HR Development Academy, ktorý sa uskutoční 12. decembra 2013 v Bratislave.

Silvia Slušná - Absolvovala SPU v Nitre, odbor Automatizované systémy riadenia. V rokoch 2004 až 2005 absolvovala štúdium HRM na Dorset College v Dubline.
Foto: Silvia Slušná

Svoju kariéru začala ako predajca, postupne prešla niekoľkými pozíciami v spoločnostiach zaoberajúcich sa dovozom. Neskôr nastúpila do spoločnosti Readre’s Digest Výber, kde pracovala na pozícii Branch Manažéra pre Slovensko a časom postúpila na pozíciu Senior Product Manager pre katalógový biznis. Po úspešnom ukončení štúdia Human Resource Management v Írsku pracovala v personálnej agentúre kde sa postupne prepracovala na pozíciu HR Lead pre CE v spoločnosti Monsanto v Maďarsku. V roku 2008 sa vrátila na Slovensko a prijala ponuku práce v spoločnosti First Data, kde bola zodpovedná za región CEE. Od augusta 2011 pracuje na pozícii Head of Group HR v spoločnosti .A.S.A., kde zodpovedá za oblasť HR v celej skupine na strategickej úrovni v 8 krajinách. Na Slovensku je týmto priamo zodpovedná za oblasť HR vo všetkých spoločnostiach skupiny.