Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Platenie minimálneho poistenia znamená aj nižšie dávky

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

"Živnostníci priznávajú, že si 'optimalizujú' svoje príjmy práve pre to, aby odvádzali čo najnižšie poistné na sociálne poistenie," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne.

Bratislava 27. januára (TASR) - Väčšina živnostníkov stále platí minimálne poistné a v budúcnosti im hrozia nižšie dávky. V kategórii živnostníkov a samostatne zárobkovo činných osôb Sociálna poisťovňa aj minulý rok zaznamenala pokračujúci trend platenia čo najnižšieho poistného.

Podľa údajov z registra evidovala Sociálna poisťovňa v decembri 2014 spolu 224.758 živnostníkov a ostatných samostatne zárobkovo činných osôb. Väčšina z nich si platila sociálne poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu. Priemerný počet SZČO, ktorí odviedli v roku 2014 poistné na starobné poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu, bol 156.018. Naopak, z maximálneho vymeriavacieho základu odvádzalo poistné v priemere iba 409 živnostníkov a zvyšok – 37.679 – platilo poistné v rozmedzí medzi minimálnym a maximálnym vymeriavacím základom podľa príjmov z daňového priznania za predchádzajúci kalendárny rok.

"Živnostníci priznávajú, že si 'optimalizujú' svoje príjmy práve pre to, aby odvádzali čo najnižšie poistné na sociálne poistenie. Opätovne však upozorňujeme túto kategóriu poistencov, že platiť poistné sa im oplatí. Odvádzanie minimálnych odvodov sa im totiž v budúcnosti prejaví nielen na nižších sumách nemocenských dávok, ale aj na minimálnom dôchodku," radí Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.