Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Platobná agentúra poslala v rámci priamych platieb 423 miliónov eur

Na snímke zľava generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jozef Kiss a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Ešte v decembri 2021 to bolo 12 % prípadov, takže o polovici z nich sa počas prvých týždňov roku 2022 podarilo rozhodnúť.

Bratislava 18. februára (TASR) - Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vyplatila farmárom z roku 2021 už takmer 423 miliónov eur v rámci priamych podpôr z celkového objemu 551 miliónov eur. Ako ďalej informovala PPA, doteraz zaslala poľnohospodárom 16.751 rozhodnutí k žiadostiam o jednotnú platbu na plochu, čo predstavuje 94 % zo všetkých žiadostí.

Rozhodnutie dostali všetci žiadatelia, ktorí splnili všetky potrebné podmienky. Žiadateľov, ktorí rozhodnutie nedostali, budú v najbližších dňoch kontaktovať zamestnanci PPA. Ide o žiadosti, u ktorých PPA pokračuje v kontrole (administratívna kontrola, prípadne kontrola na mieste) po tom, ako sa zistili nedostatky.

"Finančné prostriedky v rámci priamych platieb posielame postupne už od 1. decembra 2021 tak, ako nám ukladá legislatíva. Platby dostávajú žiadatelia postupne a až po preverení ich žiadostí. Niektoré kontroly z objektívnych dôvodov nemôžeme zrealizovať v zimnom období, keďže sa na plochu, ktorej sa podpora týka, nevedia kontrolóri dostať. Ide napríklad o strmé svahy pod snehom," povedal generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss.

PPA dodala, že z celkového počtu 17.864 podaných žiadostí nie je rozhodnuté v 1113 prípadoch, čo je 6 % prípadov. Ešte v decembri 2021 to bolo 12 % prípadov, takže o polovici z nich sa počas prvých týždňov roku 2022 podarilo rozhodnúť.