Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Platobná morálka v Európe opäť klesá: Takto dopadlo Slovensko

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Najdisciplinovanejší v tomto smere sú podľa prieskumu Nemci, ktorí zaznamenali len 17 % meškajúcich platieb vrátane úplne nevymožiteľných pohľadávok, nasledujú Rakúšania a Španieli s 18 %.

Bratislava 7. augusta (TASR) – Pozitívny trend z predchádzajúceho roka, keď platobná disciplína Európanov stúpla o 3 percentuálne body, sa zastavil. Kým vlani platili načas v 78 % prípadov, tento rok ukazuje, že s platbami sa viac mešká. Podľa EOS štúdie bolo 77 % prijatých platieb v stanovenej lehote.

Horšie číslo vykázali krajiny východnej aj západnej Európy, zhodne o 1 percentuálny bod. Pri vzájomnom porovnaní zaostávajú východoeurópske štáty. Tie platia načas len v 74 % prípadov oproti 75 % v roku 2015. Platobná morálka západných krajín je o 6 % vyššia, medziročne však klesla z 81 %.

Najdisciplinovanejší v tomto smere sú podľa prieskumu Nemci, ktorí zaznamenali len 17 % meškajúcich platieb vrátane úplne nevymožiteľných pohľadávok, nasledujú Rakúšania a Španieli s 18 %. Najhoršie na tom je Grécko s 28 % a tesne pred ním Slovensko, Rumunsko a Bulharsko, kde sa platí neskoro alebo vôbec v 27 % prípadov.

„Je znepokojujúce, že Slovensko skončilo na chvoste medzi európskymi krajinami. Nie je to dobrá správa pre podnikateľské subjekty, pretože tento fakt môže výrazne vplývať na ich likviditu a naštrbiť plynulý peňažný tok. Rovnako tak hrozí, že sa môžu dostať do druhotnej platobnej neschopnosti,“ zhodnotil konateľ spoločnosti EOS KSI Slovensko Michal Šoltes.

Vysvetlil, že v stave druhotnej platobnej neschopnosti sa môže ocitnúť každá spoločnosť, ktorá nezvláda splácať svoje záväzky, pretože jej neplatia odberatelia či obchodní partneri.

Slovensko zároveň podľa štúdie zaznamenalo najvyšší objem nevymožiteľných pohľadávok spomedzi všetkých skúmaných krajín, spolu s Maďarskom a Gréckom to bolo 5 %. Priemer všetkých európskych krajín tento rok dosiahol 3 %. V poslednom období bolo pritom badať pozitívny trend, 6 % nesplatných pohľadávok v roku 2014 sa na Slovensku vlani podarilo znížiť na polovicu.

Štúdia European Payment Practices sa uskutočnila v 14 európskych krajinách (Veľká Británia, Španielsko, Francúzsko, Rakúsko, Grécko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Bulharsko, Poľsko, Maďarsko, Chorvátsko, Belgicko a Nemecko) na vzorke 3000 respondentov.