Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Platobná neschopnosť vo väčšine krajín klesne, nie však na Slovensku

Ilustračný záber. Foto: TASR - Michal Svítok

Globálny index insolvencií bude mať klesajúcu tendenciu.

Bratislava 24. januára (TASR) - Sedem z desiatich krajín sveta dosiahne v roku 2018 pozitívny vývoj z hľadiska platobnej neschopnosti tamojších firiem. Ako vyplýva z analýzy spoločnosti Euler Hermes, globálny index insolvencií bude mať klesajúcu tendenciu. Pre Slovensko to však neplatí a možno rátať s nárastom medzi 1 až 5 %.

"Náš index platobnej neschopnosti odráža celkový rast ekonomiky na celom svete. Napriek tomu existuje veľa rozdielov medzi regiónmi a krajinami. Platobná neschopnosť sa v roku 2018 zníži v 7 z 10 krajín sveta. Stále však zostane nad úrovňou pred krízou v takmer polovici krajín," poznamenal Country Manager Euler Hermes za Slovensko Peter Mucina.

Analýza ukázala, že krajiny ako Čína, Čile, Veľká Británia, Rumunsko a Maroko čaká v aktuálnom roku najsilnejší nárast insolvencií, až 5 % a viac. Stabilnú úroveň alebo mierne klesajúcu (0 až 5 %) predpokladajú experti spoločnosti Euler Hermes pre Nemecko, Poľsko, Rusko, Kanadu, USA, Južnú Afriku, Fínsko, ale aj Bulharsko. Pokles insolvencií viac než 5 % možno očakávať v Brazílii, Francúzsku, Taliansku, Maďarsku, Dánsku, Portugalsku, no aj v Českej republike.

Nielen index insolvencií je rôzny, aj z hľadiska celkového zrýchlenia a zlepšenia globálnej ekonomiky existuje veľa rozdielov medzi jednotlivými krajinami a konkrétnymi ekonomikami.

V strednodobom horizonte majú vplyv rôzne makroekonomické, podnikateľské a politické riziká. V krátkodobom horizonte zohrávajú kľúčovú úlohu finančné a cyklické prvky. Zlepšenie experti očakávajú najmä v Litve, Slovinsku a Albánsku, zhoršenie predpovedajú pre Namíbiu a Bahrajn. Slovensko má zostať na rovnakej úrovni nízkeho rizika.

TASR informovala spoločnosť Euler Hermes.