Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

MS: Slovák M.Botík nepostúpil na 50 m prsia

Na snímke Marek Botík. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V utorok v Budapešti v prsiarskom šprinte na 50 m dosiahol čas 27,92 sekundy, čo mu v jeho silnej obsadenej rozplavbe stačili na 8. miesto.

Budapešť 25. júla (TASR) – Slovenský plavec Marek Botík tiež zostal pred bránami postupu do semifinále z rozplavieb na MS v Budapešti. V utorok na prsiarskom šprinte na 50 m dosiahol čas 27,92 sekundy, čo mu v jeho silnej obsadenej rozplavbe stačili na 8. miesto, celkovo ho klasifikovali na 31. pozícii.

Botík zaostal za vlastným slovenským rekordom o 14 stotín sekundy. Ozdobou v tejto disciplíne bol svetový rekord Brita Adama Peatyho v čase 26,10. Prekonal ním vlastné historické maximum spred dvoch rokov z Kazane o 32 stotín. V Budapešti v súťažiach bazénových plavcov to bol už druhý svetový rekord. O prvý sa postarala na 100 metrov voľný spôsob Švédka Sarah Sjöströmová, ktorá na prvom úseku štafety zaplávala čas 51,71 s. Ako prvá žena histórie sa tak na krauliarskej stovke dostala po 52 sekúnd. Na prvom úseku štafety o 35 stotín prekonala doterajšie svetové maximum Austrálčanky Cate Campbellovej.

Ako druhý slovenský reprezentant sa v utorok v rozplavbách na 800 m kraul predstavil Richard Nagy. Plávalo sa priamo na postupový čas do osemčlenného finále, 24-ročný Nagy v jeho rozplavbe obsadil časom 8:01,42 tretie miesto. Zverenca trénera Russela Barbera však celkovo klasifikovali na 20. pozícii, takže do finále sa nedostal. Za vlastným slovenským rekordom zaostal o vyše šesť sekúnd.