Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Plénum NR SR sa vrátilo k vodnému zákonu, ktorý čakal na zmenu ústavy

ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Zákonodarci ho mali na stole už v júli, napokon sa najprv zaoberali novelou ústavy.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR sa dnes vrátili k novele vodného zákona, ktorý sa dostal do druhého čítania ešte v júli. Po kritike opozície aj verejnosti však dostala prednosť zmena Ústavy SR, v ktorej poslanci odsúhlasili zákaz vývozu pitnej vody mimo SR. Obavy z možného obchodovania s vodou vyvolala práve táto novela zákona o vodách, ktorú opätovne otvorili v závere štvrtého rokovacieho dňa 44. schôdze parlamentu.

Právna norma má zabezpečiť aj ochranu podzemných vôd v chránených vodohospodárskych oblastiach s dôrazom na oblasť Žitného ostrova s ohľadom na strategický význam vody pre štát a verejný záujem. Právna norma tiež zakazuje viesť produktovod/ropovod cez chránené vodohospodárske oblasti, kam patrí aj Žitný ostrov.

Novinkou je i návrh na spoplatňovanie odberov závlahovej vody pre poľnohospodárov. Ide o plnenie jednej z podmienok na schválenie Operačného programu Kvalita životného prostredia na roky 2014–2020. Ministerstvo životného prostredia avizovalo, že jeho snahou je však vyjsť v maximálnej miere v ústrety poľnohospodárom a nastaviť poplatok na takú výšku, ktorá negatívne nepoznačí ich hospodárenie. Samotnú závlahovú vodu automaticky nespoplatňuje, výšku sadzby upravuje príslušná vyhláška. Platby sa nebudú týkať záhradkárskych osád, pre ktoré naďalej platí výnimka.

Poslanci sa najbližšie vrátia do lavíc v utorok 2. decembra. Rokovať budú o návrhu štátneho rozpočtu, pričom sa očakáva niekoľkodňová diskusia.